1 mei in Amsterdam, Enschede en Groningen

1 mei wordt nog steeds, ondanks pogingen om deze strijddag op te geven, op veel plaatsen in het land gevierd. Hieronder een overzicht van een drietal bijeenkomsten in Amsterdam, Groningen en Enschede.

In Amsterdam is een gezamenlijk initiatief genomen. Hier staan de imperialistische bezettingen in het Midden-Oosten centraal.

De 1 mei-viering in Amsterdam voert de leuzen:

STOP DE BEZETTING; IRAK EN PALESTINA VRIJ en GLOBALISEER HET VERZET

De propagandamachine van Bush en Blair draait op volle toeren om de schijn te wekken dat Irak is bevrijd. Maar de realiteit van de oorlog is een andere. De opluchting over het vertrek van een dictator compenseert op geen enkele manier het verdriet en de woede van veel Irakezen over de duizenden slachtoffers die afgelopen weken zijn gevallen. Ziekenhuizen kunnen de grote aantallen gewonden niet aan. Nog steeds vinden kinderen de dood door clusterbommen die overal verspreid liggen. De verbittering over de aanwezigheid van Amerikaanse en Britse bezetters is in heel Irak groeiende.

Voor velen is duidelijk dat deze oorlog niet draait om de bevrijding van Irak of de strijd tegen terrorisme en massavernietigingswapens. De invasie van Irak is onderdeel van Bush' campagne voor controle over de olievoorraden in het Midden-Oosten en het verstevigen van de Amerikaanse hegemonie wereldwijd. Dat zijn ook de drijfveren achter de bedreigingen in de richting van o.a. Syrië en Iran. Het is dezelfde politiek die Israël steunt in het bloedig onderdrukken van de Palestijnen.

Tegen de oorlog zijn betekent dat we ook nu onze solidariteit betuigen met het verzet van de Irakezen tegen de bezetting van hun land en onze strijd verbinden met de protesten in het Midden-Oosten.

Op 1 mei willen we hier gehoor aan geven. Traditioneel is 1 mei als Dag van de Arbeid al een moment waarop internationale solidariteit centraal staat. Nu moeten we des te meer laten zien dat we solidair zijn met de Iraakse bevolking, dat we dit koppelen aan ons verzet tegen de bezetting van Palestina, en dit tegelijk verbinden met de strijd tegen racisme en islam-angst in Nederland zelf. De aangekondigde bezuinigingen van 20 miljard benadrukken nog eens extra hoe belangrijk het is om ons protest te richten tegen een regering die wel geld heeft voor oorlog, maar niet voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid.

De nieuwe beweging die afgelopen periode is opgekomen en wereldwijd vele miljoenen de straat op bracht heeft Nederland niet overgeslagen. Op 15 februari en 22 maart zagen we in Amsterdam de grootste demonstraties sinds vele jaren. We roepen op om onze krachten te blijven bundelen en op 1 mei samen in discussie te gaan over volgende stappen voor ons verzet.

De bijeenkomst zal plaatsvinden in het gebouw van de HTIB
Eerste Weteringplantsoen 2B
Zaal open vanaf 18.00 uur (met soep en brood)
Programma van diverse sprekers van 19.30 tot 22.00 uur
Afsluiting met muziek

Deze bijeenkomst is een initiatief van Amsterdam Anders/De Groenen, Arabische Europese Liga, DIDF, EmCeMo, HTIB, Internationale Socialisten, KMAN, NCPN, Nederlands Palestina Komitee en SAP.

1 mei in Groningen

 

Op 1 Mei, de dag van de arbeid, zullen de NCPN-Jongeren een avond organiseren rond het thema 'Verzet'. Op deze bijeenkomst zullen er enkele sprekers zijn, afgewisseld met (live)-muziek. De viering vindt plaats vanaf 19.00 uur in café Damsterdammertje op het Gedempte Damsterdiep 2-1. De toegang is gratis.

Verzet!

Het thema 'Verzet' moet in de breedste zin van het woord worden gezien. Niet alleen verzet tegen de oorlog in Irak, maar ook verzet tegen de voortdurende privatiseringen in de publieke sector, tegen de massaontslagen en de optieregelingen. De NCPN wil hiermee maatschappelijke en andere problemen in een breder perspectief zetten: dat van het kapitalisme. Deze retoriek doet voor veel mensen misschien gedateerd aan, maar is actueler dan ooit. Als u meer wilt weten, bent u van harte welkom om op die avond langs te komen.

Voor nadere inhoudelijke informatie over de NCPN, de NCPN-Jongeren en de Dag van de Arbeid kunt u terecht op onze website www.ncpn.nl of telefonisch op het nummer 050-5719376 of 06-52125070.

NCPN Jongeren - Groningen en omgeving
Iepenlaan 21
9741 GA Groningen
Telefoon: 050-5719376
E-mail: ncpnjongeren_groningen@hotmail.com
Web: www.ncpn.nl

1 mei in Enschede

1 mei, de dag van de arbeid, is al meer dan honderd jaar een internationale feestdag voor de werkende klasse. Op feestelijke wijze wordt er aandacht besteed aan de noodzakelijke strijd voor het bestaan. In het kapitalistische systeem worden arbeiders stelselmatig uitgebuit; dat wil zeggen: zo hard mogelijk werken voor zo weinig mogelijk loon. De zuurverdiende winsten verdwijnen in de zakken van een handjevol lieden aan de top van de bedrijven en in de zakken van de aandeelhouders, die slapend rijk worden. De NCPN vindt dat werkenden en uitkeringsgerechtigden deze winsten, oftewel de meerwaarde, moeten opeisen, zodat deze kunnen terugvloeien in de maatschappij. DeNCPN is voor een maatschappij waar niet de winsten, maar waar de mens en de natuur centraal staan. Dit doel is te bereiken door gezamenlijke strijd oftewel solidariteit. In Nederland is 1 mei nog steeds geen vrije dag, zoals in veel andere landen wel het geval is. De NCPN wil dat hier verandering in komt, want zonder werkende klasse zou de maatschappij immers niet eens verder kunnen draaien. Daarom: vrij op 1 mei!
1 mei: voor inkomen, werk, vrede en socialisme!

Thema barbarij of socialisme?

Spreker: Rinze Visser, NCPN-Lemsterland, Gemeenteraadslid.
Zang en muziek: Darius Dhlomo and his Swing-Trio.

Plaats: De Roef, P.Geertmanstraat 17, Enschede
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Iedereen is welkom, gratis toegang.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019