Cuba hekelt politieke sergeanten van de VS

Van redactie buitenland

De Cubaanse regering verklaarde dinsdag dat Washington 'enorme druk' uitoefent op kleine landen zodat ze in de Commissie voor de Mensenrechten van de VN de regering van Castro zullen veroordelen. Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden "politieke sergeanten" van de VS genoemd.

"De VS oefenen enorme druk uit op Latijns-Amerikaanse landen, Afrika en andere landen uit de derde wereld, zodat ze in Genève een resolutie zullen steunen die Havana moet dwingen een begeleiding van de interne situatie te accepteren", verklaart de Cubaanse regering in een persbericht.

Het bericht beschuldigt niet alleen Washington van het ophitsen tot een veroordeling van de socialistische autoriteiten van het eiland, maar ook de NAVO-leden, met hun hypocrisie, en Uruguay, Peru en Costa Rica, die als lakeien van het Imperium worden beschouwd.

De drie genoemde Latijns-Amerikaanse landen functioneren als beschermers van de resolutie, die er bij de regering van Castro op aandringt een bezoek van een speciale afgezant van de VN te accepteren en mee te werken aan zijn taak als supervisor.

"Ons veroordelen in Genève op basis van grove druk is wat de eigenaren van de wereld gedurende 15 jaar, na het uiteenvallen van het socialistisch kamp, aan het doen zijn. En veel van hun Europese leden hebben zich bij de troepen van het kapitalisme en de reactie wereldwijd aangesloten", zegt het bericht.

"Politieke sergeanten"

De tekst benadrukt dat de Europese Unie "zich slaafs heeft aangesloten bij de manoeuvres van de VS om opnieuw een immorele veroordeling" aan Cuba op te leggen. In het bijzonder wordt het optreden van Groot-Brittannië en Spanje aangeklaagd, die zeer verdienstelijk als politieke sergeanten van de Noord-Amerikaanse regering optraden".

"Dankzij de enorme machinerie van intimidatie en chantage van de VS en haar 'bondgenoten', kan men ervan uitgaan dat de stemming zal eindigen, met een kleine marge, tegen Cuba," (1), zegt het bericht. De vertegenwoordigers van de 53 deelnemende landen in de commissie zullen woensdag de situatie van de burgerrechten in Cuba evalueren, een week nadat 75 dissidenten veroordeeld zijn tot zware gevangenisstraffen en drie gijzelnemers van een schip geëxecuteerd werden, na een kort proces.

"De Revolutie zag zich verplicht tot het nemen van harde maatregelen, die ongewenst maar onvermijdelijk waren", legt de tekst uit, omdat de interne oppositie bestond uit huurlingen van Washington en de geëxecuteerden "barbaarse moordenaars", die opereerden in het kader van een plan van "agressie en vijandelijkheden" van de VS tegen Cuba. Ook vindt er "een ideeënstrijd plaats tussen de revolutionaire diplomatie en de imperialistische diplomatie van de regering, die pretendeert een fascistische tirannie aan de rest van de wereld op te leggen".

De tekst zegt dat Cuba "door zal gaan met haar strijd voor soevereiniteit, voor haar algehele onafhankelijkheid en de verdediging van haar politieke, economische en sociale systeem waarvoor meer dan 40 jaar geleden gekozen is."

"De fascistische kliek gelooft misschien dat haar hegemonie en de steun van haar handlangers en lakeien die de eer en het belang van hun eigen volken en de mensheid verraden eindeloos kan doorgaan", zegt het document, dat eindigt met te onderstrepen dat "het niet lang meer zal duren totdat de geschiedenis het tegendeel zal bewijzen".

  1. Uiteindelijk resultaat: 24 voor, 20 tegen en 9 onthoudingen.

Bron: Izquierda Unida, 16-4-2003, vertaling Anne Vervoorn.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019