Kort Filippijns

Van redactie buitenland

Betaaldag voor de 'coalitie van de omgekochten'

Van de 75 miljard dollar die VS-president Bush dringend voor de oorlog wil vrijmaken, is 5 miljard dollar bedoeld om coalitieleden uit te betalen. Hoeveel de Filippijnen krijgen voor de slaafse volgzaamheid is nog niet duidelijk maar vermoedelijk zal dat ongeveer 14 miljoen dollar zijn. Dat komt bovenop de militaire 'hulp' die ingeschreven staat in de VS-begroting voor 2003 en 2004: respectievelijk 20 miljoen dollar en 17 miljoen dollar.

Voor generaal Roy Cimatu, die in opdracht van de Filippijnse regering in het Midden-Oosten is om er te waken over het welzijn van de landgenoten aldaar, kunnen de buitenissige vernielingen in Irak niet groot genoeg zijn. Hij verwacht dat er na een eventuele Amerikaanse verovering zo'n 50.000 tot 100.000 jobs zullen zijn voor Filippijnen in de heropbouw van de Iraakse infrastructuur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat van handel en industrie staken meteen de koppen bij elkaar om te onderzoeken hoe Filippijnse bouwbedrijven hun voordeel kunnen doen bij de 'heropbouw'.

Toenemend aantal schermutselingen tussen NPA en overheidsleger

Bij een vuurgevecht in Angat, op enkele kilometers van Manilla, tussen het New People's Army (NPA) en het regeringsleger, kwamen volgens het leger 18 guerrillero's en 7 soldaten om. Het NPA zegt echter dat slechts twee van hun strijders op het slagveld achterbleven. In Tapaz, een gemeente op het eiland Panay, woonden 2.500 rouwenden de begrafenis bij van Ismaelito Giganto, een leider van de inheemse Tumandok. Giganto, beter bekend als Ka Bob, was ook één van de leiders van het NPA op het eiland en kwam om in een vuurgevecht met het regeringsleger. Daarbij kwamen alle zes soldaten van de elite-eenheid om.

De krant Philippine Daily Inquirer vestigt de aandacht op het toenemend aantal gevechten in de guerrilla-oorlog en besluit dat de regering op dit terrein blundert. In plaats van het NPA als terroristisch te bestempelen en een militaire 'oplossing' na te streven zou de aandacht moeten gaan naar de sociale wortels van het conflict: ongelijkheid en onrechtvaardigheid.

'Our own war' editoriaal in de Philippine Daily Inquirer www.inq7.net/opi/2003/apr/05/opi_editorial-1.htm Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 06/04/03), mailto:fgb@online.be