Filippijnen actueel

Vijf activisten ontvoerd; twee van hen koelbloedig afgemaakt

Op 21 april was een groep mensenrechtenactivisten op de terugweg van een onderzoeksmissie op het eiland Mindoro toen hun voertuig werd tegengehouden door gemaskerde gewapende mannen die zich bekendmaakten als leden van Alsa Masa. Vijf activisten werden door de mannen vastgebonden en onder bedreiging meegenomen. Francisco Saez en Melvin Jocson, twee jonge medewerkers van Anakpawis, de nieuwe partij van boeren en arbeiders, werden eerst afgezet langs een verlaten veldweg. Virgilio Catoy, een cameraman van een groep geëngageerde videomakers, werd even later gedropt. Hij is de laatste van de groep die de twee anderen nog levend heeft gezien: Eden Marcellana, algemeen secretaris van de mensenrechtenorganisatie Karapatan in de regio Zuid-Tagalog, en Ka Eddie Gumanoy, voorzitter van Kasama-TK, de regionale afdeling van de boerenvakbond KMP.

De lichamen van Eden Marcellana, een 31-jarige moeder van twee kinderen, en Ka Eddie, de 38-jarige boerenleider, werden de volgende ochtend teruggevonden, afgemaakt met een nekschot. De volksbeweging reageerde verontwaardigd op deze laffe moord en wees op de verantwoordelijkheid van de omstreden Kolonel Jovito Palparan, bijgenaamd 'de Slachter van Mindoro', die de 204e infanteriebrigade onder zijn commando heeft. Sinds hij twee jaar geleden in Mindoro gelegerd werd, zijn al tientallen lokale activisten omgebracht. Palparan geeft toe dat hij paramilitaire groepen als de Alsa Masa gebruikt als informatienetwerk, maar ontkent iets met de moord te maken te hebben. Marcellana zou een van de getuigen zijn op de hoorzitting later deze maand die de bevordering van Palparan tot generaal kan tegenhouden.

"2 rights activists killed in Oriental Mindoro; colonel blamed" in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/apr/23/nat_4-1.htm

"Slain rights worker supposed to testify against Army Colonel's promotion", op de website van Bayan Muna
http://www.bayanmuna.net/Press%20Releases/PR%20HQ/bm%20hq%20pr%20april%202003/bm_hq_pr_april23c_2003.html

"New Gov't Offensives Leave Trail of Human Rights Cases" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-humanrights.html


Filippijnse president als aasgier in Irak

Demonstraties tegen Filippijnse president Gloria Macapagal-Arroya

Hoewel de oorlog in Irak nog niet voorbij is, staat de Filippijnse president Gloria Macapagal-Arroyo te trappelen van ongeduld om zich als een aasgier op de ruïnes van het land te storten. Gloria heeft twee werkgroepen opgericht: één die een 'humanitaire missie' van 500 personen moet organiseren en een tweede die de participatie van de Filippijnse bedrijfswereld in de reconstructie van Irak moet bewaken. Dat alles wordt vormgegeven door een nieuwe functie met de bevoegdheid van een minister.

De zogenaamde 'humanitaire missie' omvat echter 300 soldatenen 100 politieagenten en zal dus waarschijnlijk gewoon als bezettingsmacht ingezet worden door de VS. Geen wonder dat nu zelfs de stafchef van het Filippijnse leger zijn land een marionet van de VS noemt.

De Filippijnen was het eerste land om in Irak een ambassadeur te benoemen zelfs al is er nog geen spoor van een 'nieuw regime' daar. Het zal nieuwbakken ambassadeur Ibazeta worst wezen. Hij omschrijft zijn rol als "de kansen die in naoorlogs Irak voor het grijpen liggen te vertalen in een taal die onze zakenmensen kunnen verstaan". De Filippijnse zakenwereld kwijlt al bij de gedachte aan vette contracten voor de Filippijnse bouwfirma's, traditioneel een bron van smeergeld voor politici. Daarnaast worden 100.000 banen in het vooruitzicht gesteld van de werkloze Filippijnse arbeiders.

"Commentary: Philippines a U.S. Puppet -- Armed Forces Chief" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-philspuppet.html

"'Global Day of Protest' Condemns U.S. Occupation of Iraq" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-globalprotest.html


Cordillera-dag in het teken van de strijd tegen de grootschalige mijnbouw

Op 4 en 5 maart van dit jaar stichtten 300 dorpelingen uit vier gemeenten in de westelijke Cordillera, de bergregio in het noorden van de Filippijnen, een organisatie die de mijnontginning door het bedrijf Lepanto wil stoppen om de Abra-rivier te redden. Sindsdien zijn de militairen niet meer weg te branden uit het gebied. Op 29 maart hielden ze een huiszoeking bij 25 van de leiders van het protest in het dorp Tubtuba, waar op 24 april de Cordillera-dag plaatsvindt.

De Cordillera-dag is de jaarlijkse herdenking van de dood van Macliing Dulag, een leider van de inheemsen in de Cordillera. Het brengt duizenden vertegenwoordigers van alle inheemse volkeren van de regio bij elkaar om te pleiten voor zelfbeschikkingsrecht voor de inheemsen. Dit jaar staat de mijnbouwproblematiek centraal wegens de aanwezigheid van Lepanto in de streek. De firma is al actief sinds 1936 en is verantwoordelijk voor de vervuiling van de Abra-rivier met zware metalen. Toen in 1995 nieuwe goudreserves werden ontdekt, breidde de firma haar activiteiten zelfs nog uit, zeer tegen de zin van de lokale bevolking.

"Military Protecting Lepanto Mining in Ilocos Sur? Maengs, Kankanaeys to Host Cordillera Day" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-lepanto.html

"Cordillera Vignettes: Lepanto Mining and Life in the Cordillera" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-lepanto.html


Bron: Filippijnengroepen België, INTERNET: fgb@online.be

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019