'VS-militairen openen vuur op menigte'

Oplaaiend anti-Amerikanisme in Irak

Van redactie buitenland

Bij anti-Amerikaanse betogingen in de Iraakse stad Fallujah, 50 km van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn in de nacht van maandag op dinsdag zeker dertien Irakezen gedood. Volgens Iraakse ooggetuigen schoten Amerikaanse militairen op een ongewapende menigte. De volgende dag heeft zich opnieuw een schietpartij voorgedaan. Amerikaanse soldaten openden het vuur op betogers. Daarbij zijn volgens enkele bronnen twee doden en meer dan tien gewonden gevallen. Het anti-Amerikanisme in Irak groeit met de dag.

Een woordvoerder van het ziekenhuis in Fallujah, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, liet weten dat onder de dertien (minstens 15, volgens www.cnn.com), bij het eerste vuurgevecht, omgekomen Irakezen zes kinderen zijn. Verder repte hij van zeker 75 gewonden. Sommige Iraakse ooggetuigen schatten het aantal slachtoffers nog hoger in.

Volgens getuigen ter plekke betoogden gewapende Irakezen bij een school waarin Amerikanen zijn gelegerd. De demonstranten vroegen de militairen weg te gaan, waarop zij het vuur openden op de Irakezen, aldus een plaatselijke geestelijke.

De Amerikanen zouden de volgende dag weer zijn gaan schieten toen ongewapende (volgens UPI) jongeren demonstreerden tegen het bloedbad van de vorige dag. Volgens een VS-woordvoerder werd eerst vanuit de menigte gevuurd, maar westerse journalisten ter plaatse spreken dit tegen. (*)

De scholieren in Fallujah demonstreerden tegen de bezetting van hun school door VS-militairen, waardoor ze geen onderwijs meer konden krijgen. Volgens berichten zou het VS-leger in ieder geval tot september helemaal geen onderwijs in Irak willen, omdat boeken eerst gezuiverd zouden moeten worden van onvriendelijke opmerkingen over de VS.

(*) Over het doodschieten van de deelnemers aan de scholierendemonstratie in Fallujah, ten westen van Bagdad, zie: http://wsws.org/articles/2003/apr2003/iraq-a30.shtml

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019