Kiezersbedrog in Emmen

Door Ron Verhoef

Het is geen kiezersbedrog. Dat was het commentaar van Gerrit Mans, raadslid van de SP in Emmen. Mans stapte onlangs over van de SP naar de BGE, Burgerbelangen Gemeente Emmen. Het was geen kiezersbedrog omdat ook de BGE volgens Mans een socialistische partij is. Wel een merkwaardige socialistische partij dan! Een partij die voor lastenverlichting is... voor het bedrijfsleven dan wel te verstaan. Een partij die mensen wil dwingen om tegen een hongerloontje aan de slag te gaan. Een partij die geleid wordt door een van Emmen's grootste kapitaalbezitters.

Er moet toch iets vreemds gebeurd zijn sinds ik de laatste keer Marx las, want sinds wanneer is dit socialistisch? Ach nee, ik vergis me gewoon ik dacht even dat politici oprechte mensen waren en dus ook zeggen wat ze menen, maar het is natuurlijk allemaal gewoon propaganda van de heer Mans.

Het mag wel duidelijk zijn, kiezersbedrog is het wel degelijk! En waar gaat het Mans om? Heel simpel Gerrit Mans wil niet langer zijn raadsvergoeding afdragen aan de partij. Hij werkt voor het geld (al doet hij zijn mond nauwelijks open, of het moet zijn om te gapen), maar moet het afdragen en dat is niet eerlijk volgens het raadslid.

Erger is dat ook het enige nog overgebleven SP-raadslid, Broer Dokter, nu ook nog wil overstappen naar de BGE. Dokter volgt Geert Zondag op die gestopt is met het raadswerk omdat hij verhuist naar Culemborg, waar hij een nieuwe baan heeft gevonden (hij was werkloos als gevolg van gedwongen ontslag, de crisis u weet wel). Dokter stapt dus na zijn installatie waarschijnlijk direct over, zogenaamd omdat hij vindt dat de SP hem passeert en liever Krista Datema in de raad heeft. Maar hoe merkwaardig is deze gedachte als je bedenkt dat Broer Dokter de afgelopen jaren ook nauwelijks actief is geweest in de gemeenteraad.

Uiteraard is dit ook geen kiezersbedrog. Waarom voelt het dan wel zo? Bij de raadsverkiezingen vorig jaar heb ik immers op de SP gestemd, bij afwezigheid van een NCPN-lijst de logische tweede keus. Mijn afwijking is dat ik altijd de verkiezingsprogramma's doorlees en dan bepaal wie voor mijn stem in aanmerking komt. De BGE hoorde daar niet bij. Sterker nog het zou wel de laatste partij zijn geweest waarop ik had gestemd, omdat ik het akelig dicht tegen extreem-rechts vind aanschurken. Geen partij voor mij dus. Maar wel een partij waar mijn stem nu naartoe is overgelopen.

Op grond van de verkiezingsuitslag had de BGE namelijk maar recht op één zetel. Inmiddels hebben ze er echter vier. Naast de twee overgelopen SP-ers is namelijk ook nog een PvdA-er overgestapt. Geheel terecht kwam het Dagblad van het Noorden dan ook met de opmerking dat de partij beter de Bijeen Gestolen Eenheid zou kunnen heten! De SP blijft nu over met nul zetels en alle SP-stemmers staan zo dus in de kou. Ze kozen voor een socialistisch geluid maar krijgen nu een onvervalst neo-liberaal (bijna fascistisch) geluid namens hen in de raad. Hopelijk wordt de BGE bij de volgende verkiezingen voor deze wanprestatie gestraft.

Het wordt hoog tijd dat de kieswet hierop wordt aangepast, want de verhoudingen in de Emmer raad hebben nu niets meer met democratie te maken (als we de burgerlijke verkiezingen überhaupt democratisch mogen noemen). En dan vragen politici zich nog af waarom mensen niet meer komen stemmen.