Boekbespreking

Het Vierde Rijk
Of de brutale realiteit van de VS-wereldheerschappij
Michael Parenti

Een bijzonder en actueel boek

De VS is uitgegroeid tot dé supermacht met een geopolitieke en militaire strategie voor de wereldhegemonie. Deze strategie wordt volgens Parenti gekarakteriseerd door oorlog. Maar er is tegelijk de binnenlandse oorlog. Parenti beschrijft hoe de militaristen van het Pentagon en het Witte Huis de mensen kaalplukken ten voordele van de transnationale ondernemingen en de oorlogsindustrie. Daardoor ontaardt de sociale situatie in de VS snel. De moeizaam afgedwongen verworvenheden van gewone mensen worden weggevaagd.

The New York Times schreef het ooit zo: "Als de globalisering wil functioneren, dan mag Amerika er niet voor terugdeinzen op te treden als de alvermogende supermacht die zij is. Achter de onzichtbare hand van de markteconomie moet een harde vuist schuilgaan. McDonalds kan slechts bloeien dankzij McDonald-Douglas dat de F15-gevechtsvliegtuigen maakt. De technologieën van Silicon Valley hebben een stabiele wereld nodig. De vuisten in de fluwelen handschoenen, die deze stabiliteit moeten garanderen, zijn de VS-landmacht, de Air Force, de Navy, de mariniers."

Parenti begint het boek met de volgende woorden: "De afgelopen vier, vijf eeuwen was het imperialisme de drijvende kracht in de wereldgeschiedenis. Het verslond continenten, onderdrukte inheemse bevolkingen en verwoestte talloze beschavingen. Toch ontsnapt het reilen en zeilen van het hedendaagse imperialisme grotendeels aan de aandacht van onze academici, mediacommentatoren en politieke leiders. Vaak doet men alsof het niet eens bestaat. (...) Gewapend imperialistisch ingrijpen wordt zogenaamd ingegeven door 'nationale belangen' en 'nationale veiligheid', of moet een of andere regio 'stabiliseren'. Dit boek gaat op zoek naar de ware aard van het imperialisme. (...)"

Inhoudsopgave: 1. De ware aard van het imperialisme / 2. Het imperialisme van vandaag / 3. Interventie: lusten en lasten / 4. Sterk imperium, zwakke gemeenschap / 5. Een vreselijk succes / 6. Drugs, leugens en video-oorlogen / 7. Nobele bedoelingen / 8. De macht van het volk en de macht van de staat / 9. Voodoo-economie of de verpaupering van Amerika / 10. Het Vierde Rijk in de academische wereld / 11. Echte alternatieven / Nawoord. Dood aan Irak: het waarom.

The New York Times Book Review over Het Vierde Rijk: "Een waardevolle weerlegging van het tromgeroffel van rechts."

Auteur

Michael Parenti is een van de belangrijkste progressieve denkers in de VS. Hij schreef vijftien boeken die in veel talen vertaald werden, o.a. Democracy for the Few, History as Mystery, Dirty Truths. In het Nederlands verscheen bij EPO in 2001 Zwarthemden & Roden. Honderden studenten kwamen naar hem luisteren in Gent, Antwerpen, Brussel en Amsterdam bij de presentatie van het boek in oktober 2001.

Meer informatie

U vindt meer informatie in de bijlage van deze mail, alsook op Parenti's persoonlijke website: www.michaelparenti.org en op www.epo.be. Boek is verkrijgbaar via de NCPN.

Technische kenmerken

Titel: Het Vierde Rijk
Subtitel: Of de brutale realiteit van de VS-wereldheerschappij
Oorspr.tit.: Against Empire (City Lights Books, San Francisco)
Uit het Engels vertaald door Jan Reyniers en Filip Tollenaere (Nawoord)
Auteur: Michael Parenti
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 2003
Isbn 90-6445-272-5
Paperback 12,5 x 20 cm - 288 pagina's
22,50 Euro

EPO uitgeverij & distributie
Lange Pastoorstraat 25-27
B-2600 Berchem-Antwerpen
Tel: +32 (0)3 287 08 75
Fax: +32 (0)3 218 46 04
Gsm: +32 (0)478 99 83 31
E-mail: jos.hennes@epo.be
Web: www.epo.be

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019