Economisch herstel in de VS blijft uit

Wereldhandel stagneert

Door Wil van der Klift

Zelfs Greenspan moet het toegeven: de economische problemen komen niet door de oorlog tegen Irak, ze zijn structureel. De crisis van overproductie en onderconsumptie is nog lang niet voorbij. In Amerika was er sprake van de kleinste economische groei sinds de economie weer aantrok na de recessie van 2001 en de wereldhandel stagneert.

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Amerikaanse economie maar met 1,6 procent, door teruglopende consumptieve bestedingen (1,4 procent), veel minder dan de verwachte 2,3 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar namen bovendien de overheidsuitgaven minder toe dan was verwacht en daalden de bedrijfsinvesteringen. Economen waren vooral teleurgesteld over de eerste afname in een jaar van de investeringen in software en andere bedrijfsbenodigdheden. Tegenstrijdige signalen kwamen er ook uit de huizenmarkt. Terwijl de verkoop van nieuwe huizen steeg, was er een afname in de verkoop van bestaande woningen. In februari en maart verdwenen er bovendien 400.000 banen.

Herstel blijft uit

De interne Amerikaanse markt blijft dus kwakkelen, ondanks de snelle oorlog tegen Irak. Hoe staat het met de internationale ontwikkelingen? Zijn er voorwaarden om de economische crisis in Japan, de EU en de VS te stoppen? De internationale handel in goederen zal dit jaar bijna zeker slechts in geringe mate groeien. "Opmerkelijke onzekerheid vertroebelt de groeiprognoses voor handel in 2003", aldus de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

En "het gevaar dat voorspellingen voor 2003 neerwaarts moeten worden herzien blijft groot", aldus de WHO. De wereldhandel was in de afgelopen decennia de motor van de wereldeconomie, maar in 2001 was er voor het eerst in twintig jaar tijd sprake van krimp in de wereldhandel.

Volgens voorlopige cijfers van de WHO nam het volume van de wereldhandel in goederen vorig jaar toe met 2,5 procent na een daling met 1 procent in 2001. In de jaren negentig was er nog een gemiddelde groei van 6,7 procent per jaar. Voor dit jaar komt de WHO met moeite op 2 tot 3 procent. Maar ze maakt daarbij een sterk voorbehoud gezien de onzekerheden over de wereldeconomie.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019