Kritiek Indonesië op 'Coalitie' voor "gruwelijke oorlog"

Australië krijgt wind van voren

Demonstratie van vakbond GSBI (Gabungan Serikat Buruh Indonesia 2000 - Federatie van Indonesische Vakbonden) op 1 mei in Indonesië onder de leuzen: hogere lonen, stop mass-ontslagen, stop onderdrukking vakbeweging, eenheid tegen imperialisme, weg met IMF en Wereldbank in Indonesië, verlaag voedselprijzen, maak van 1 mei nationale feestdag.

Door Wayne Miller

Indonesië heeft uitgehaald naar Australië, de Verenigde Staten en hun geallieerden voor "een gruwelijke oorlog" in Irak, en zegt daarbij dat deze het menselijk leed naar een nieuwe hoogte heeft gebracht.

De minister van Buitenlandse Zaken van het land, Hassan Wirajuda, lanceerde zijn salvo tijdens een internationale conferentie op Bali over mensensmokkel, nadat hij eerst Australië bedankt had voor het mede-voorzitten van de bijeenkomst van 32 landen.

"Zeer tot onze ontsteltenis ontmoeten we elkaar vandaag onder de schaduw van een opkomend unilateralisme", zei Dr. Wirajuda. "Dat unilateralisme heeft een gruwelijke oorlog in Irak voortgebracht, en een nieuwe hoogte voor het menselijk leed. Daarbij is de geest van het in de VN neergelegde multilateralisme opzijgeschoven." In heel Indonesië, het land met de grootste moslim-populatie ter wereld, hebben grote demonstraties plaatsgevonden tegen de oorlog.

Het commentaar van Dr. Wirajuda was tot op heden het scherpste commentaar van de kant van de Indonesische regering, die zich krachtig verzet heeft tegen de Amerikaanse beslissing om zonder de steun van de VN Irak binnen te vallen.

Bron: Sydney Morning Herald - 30 april 2003 (sterk ingekort), vertaling Frank van Gerwen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019