Persbericht 12 mei 2003

(Dag 54 van de hongerstaking van "witte" illegalen)

Hongerstaking "witte" illegalen gestopt

Op 12 mei hebben de "witte" illegalen die sinds 20 maart hongerstaken in het KMAN-gebouw in Amsterdam besloten om weer te gaan eten. De 12 mannen zijn vast van plan om actie te blijven voeren. De eerste weken zullen ze het pand van het KMAN blijven bezetten. Ze willen als groep bij elkaar blijven.

Vandaag hebben de hongerstakers bezoek gekregen van de Amsterdamse oud-burgemeester Patijn, die kwam namens burgemeester Cohen. Patijn heeft na overleg met Cohen aan de hongerstakers de volgende zaken toegezegd:

  1. Cohen zal de dossiers van de hongerstakers verzamelen en overhandigen aan minister Nawijn. Patijn zei dat de burgemeester zich voor de zaak van de hongerstakers zal inzetten. Nawijn heeft verder toegezegd dat zijn assistent bij de hongerstakers op bezoek zal komen. Nawijn zou open staan voor een gesprek.
  2. Gedurende de tijd dat de IND de dossiers van hongerstakers opnieuw bekijkt, heeft Cohen beloofd de hongerstakers niet uit te zetten. Dat is afgesproken met commissaris Kuiper.
  3. Hongerstakers uit Amsterdam die gedurende deze periode in financiële of andere problemen geraken, kunnen aankloppen bij het kabinet van burgemeester Cohen. Die zal dan kijken of er maatschappelijke opvang nodig is. Cohen zal bij burgemeester Deetman voor eenzelfde behandeling van de hongerstakers uit Den Haag pleiten. De hongerstakers hebben geen plek waar ze naartoe kunnen gaan en nauwelijks geld om te overleven.

De artsen die de hongerstaking begeleiden vonden het ook niet langer verantwoord om nog door te gaan. Veel van de hongerstakers staan volkomen op instorten. Overwogen wordt om ze allemaal in een ziekenhuis te laten opnemen.

De hongerstakers verdienen groot respect voor het door hen betoonde doorzettingsvermogen. Ze hebben hun leven in de waagschaal gesteld om voor hun rechten op te kunnen komen. Ze zijn inmiddels allemaal volkomen uitgemergeld, en drie van hen hebben hun actie zelfs moeten bekopen met een gang naar het ziekenhuis. Na jarenlang tevergeefs lobbyen en demonstreren zagen deze mensen echter geen ander middel meer dan een hongerstaking om hun problemen onder de aandacht te brengen van de regering en de bevolking.

Nu er meer aandacht is voor de schrijnende situatie van de "witte" illegalen, schept het beëindigen van de hongerstaking ruimte bij de overheid voor het eindelijk oplossen van de problemen van de "witte" illegalen. Een winstpunt van de hongerstaking is de groeiende maatschappelijke steun voor de "witte" illegalen. Een weerslag hiervan zien we in een toenemende bereidheid onder politici tot een daadwerkelijke evaluatie van de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen.

Voor meer informatie bel: 020-67.52.116 (KMAN) of Geen mens is illegaal (071-5127619). De ex-hongerstakers en de mensen die hen steunen zijn in het gebouw van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) aan de Ferdinand Bolstraat 39 te Amsterdam. Alle achtergronden van en persberichtenover de hongerstaking vindt u ook op . Abonneren op de persberichten kan ook. Stuur een e-mail naar info@defabel.nl met daarin de tekst "Fabel Nieuws".

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019