Amsterdamse brandweermannen in actie

Behoud met sluiting bedreigde kazernes

Door Eva Strausz

Brandweerman Frans Grunninck: "Het gaat werkelijk de verkeerde kant op in Amsterdam, met al die bezuinigingen. Bestuurders hebben hun mond vol van veiligheid in de stad. Maar dat zijn slechts loze woorden. Onze kazerne zou de derde zijn in Amsterdam die gesloten wordt. Met de kleine huizen en smalle trappen, want zo zijn de huizen in de buurt nou eenmaal, zullen er ongetwijfeld slachtoffers vallen als deze kazerne gesloten wordt en de brandweer van een verderweg gelegen plek moet komen. Wat de arbeidsplaatsen betreft zijn we ook ongerust. Stel, dat ik word overgeplaatst naar een andere kazerne, dan zal na mijn pensionering de opengevallen werkplek niet meer worden opgevuld. Onze kazerne is in 1897 voor de brandweer gebouwd. De buurt waar wij uitrukken is groot. In onze kazerne werken 35 brandweermensen van wie er zeven of acht mensen 24 uur per dag aanwezig zijn. Vandaar ons briefje aan de deur: '24 uur BEZET'.

Behalve de ondernemingsraad komen ook de buurtbewoners voor ons op. Handtekeningenlijsten voor behoud van onze kazerne liggen in buurthuizen en in de buurtwinkels. Mensen zetten grif hun handtekening tegen deze bezuinigingmaatregel en voor behoud van de veiligheid in hun buurt.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019