Stop Nederlandse deelname aan bezettingsleger in Irak

Het platform tegen de 'Nieuwe oorlog', waarin de NCPN vertegenwoordigd is, heeft een reeks stappen ondernomen richting media, parlement en publiek i.v.m. de plannen om Nederlandse troepen deel te laten nemen aan de bezettingsmacht in Irak. Uitzending van de troepen wordt verwacht begin augustus. Op vrijdag 6 juni werd onderstaand persbericht verstuurd. Begin vorige week heeft het Platform een aantal dossiers samengesteld. Onder meer het commentaar op en vragen over de brief van de regering aan de Kamer, waarin de troepenuitzending wordt aangekondigd.(*)

Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform Nederland

De beide, samenwerkende Platforms spreken zich uit tegen uitzending van Nederlandse militairen naar Irak: "stabiliteit Irak alleen bereikbaar via vorming legitieme Iraakse regering".

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform Nederland riepen op 6 juni de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met het voorstel van het kabinet om 1.100 Nederlandse militairen aan de zogenaamde stabilisatiemacht in Irak te leveren. In plaats daarvan moet de Nederlandse regering zich sterk maken voor een civiel Iraaks bestuur. "Wij vragen de Nederlandse regering om te wachten op verzoeken van assistentie die uitgaan van een legitieme Iraakse regering die de bevolking vertegenwoordigt", aldus beide Platforms.

De twee platforms verwachtten, naast de tegenstemmen van SP en GroenLinks, ook de tegenstem van de PvdA-fractie, gezien de vragen die woordvoerder Koenders begin deze week stelde over de geloofwaardigheid van de Amerikaans-Britse motieven en de relatie die hij daarbij legde naar de uitzending van Nederlandse militairen naar Irak.

Volgens beide platforms is er geen reden om te twijfelen aan de uitspraken van Wolfowitz over de werkelijke redenen: het verzekeren van een meer betrouwbare Amerikaanse uitvalsbasis in het Midden-Oosten. Zowel de door de Amerikanen ingediende VN-resolutie 1483 die het gezag in Irak voor onbepaalde tijd bij de Verenigde Staten legt, als het op de lange baan schuiven van de vorming van een daadwerkelijk Iraakse interim-regering door Paul Bremer, zijn consistent met deze door Wolfowitz geopenbaarde agenda.

De protesten van de voormalige Iraakse oppositie en de Iraakse bevolking tegen de Amerikaanse aanwezigheid en de onwil om het gezag in Irak te delen, nemen dan ook sterk toe. De verdediging door Tony Blair in het Lagerhuis dat er weliswaar geen spoor van de massavernietigingswapens te vinden was, maar dat de oorlog in ieder geval de Iraakse bevolking vrijheid en democratie had gebracht wordt, volgens contacten ter plekke van het Iraakse Platform, met de nodige scepsis door de Irakezen ontvangen.

Het optreden van de Amerikanen en het verzet dat dit oproept, leiden feitelijk tot een steeds grotere instabiliteit in Irak en het zou zelfbedrog zijn wanneer de Tweede Kamer meent met een militaire bijdrage aan dit bezettingsleger stabiliteit en democratie dichterbij te brengen in Irak.

Voorts blijkt uit informatie die beide platforms van diverse kanten krijgen aangereikt, dat de Tweede Kamer er goed aan zou doen de risico's die de Nederlandse militairen in Irak lopen niet te onderschatten: het toenemendverzet tegen de buitenlandse troepenmacht, die volgens deskundigen in het sji'itische zuiden nog steeds zal toenemen, maar ook de grote hoeveelheid verarmd uranium die ten gevolge van de Golfoorlog van 1991 juist in de beoogde Nederlandse sector is terechtgekomen. Het Pentagon heeft daarvoor onlangs nog een waarschuwing uit laten gaan ten aanzien van Amerikaanse militairen.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en het Iraaks Platform Nederland roepen de Nederlandse regering op om - in plaats van een bijdrage te leveren aan de troepenmacht - zich sterk te maken voor een zo spoedig mogelijke vorming van een volwaardige Iraakse interim-regering en te helpen investeren in een civiel bestuur in Irak.

Faisal Nasser van het Iraaks Platform Nederland zegt hierover: "Die interim-regering zou moeten worden gevormd via een nationale conferentie van Iraakse politieke partijen, onder auspiciƫn van de Verenigde Naties. Zo'n interim-regering zou de veiligheid en stabiliteit in Irak moeten waarborgen. De bevolking van Irak zou zich via een referendum moeten kunnen uitspreken over een Grondwet. Deze weg zou een betere garantie vormen voor de zo nodige stabiliteit en veiligheid in Irak, dan deelname aan de Amerikaans-Britse bezettingsmacht".

(*) De Tweede Kamer heeft vorige week donderdag een hoorzitting gehouden naar aanleiding van het besluit van het kabinet om Nederlandse troepen naar Irak te sturen. Discussie in de Tweede kamer vindt plaats op 25 juni. Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft een aantal opmerkingen en vragen geformuleerd naar aanleiding van die brief. Deze zijn opgenomen in de tekst van de brief - te vinden op de website http://www.wereldcrisis.nl