Nederlander bezuinigt op vakantie en supermarkt

Door Wil van der Klift

De voortdurende inkomensachteruitgang heeft invloed op schuldenlast, bestedingspatroon en besteding van het vakantiegeld. Ruim eenderde van de Nederlanders zegt dit jaar minder aan vakantie te besteden dan in 2002. Het vakantiegeld wordt meer dan voorheen gebruikt om te sparen, rekeningen mee te betalen of schulden af te lossen. Bijna 11.000 mensen vulden een enquête in van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Van de Nederlanders gaat dit jaar 26 procent NIET op vakantie en 40 procent één keer.

Over het algemeen blijven mensen dichter bij huis dan vorig jaar.

Dit jaar geeft 42 procent (een deel van) zijn vakantiegeld uit aan vakantie tegen 45 procent vorig jaar. Het vakantiegeld wordt steeds vaker besteed aan andere zaken dan vakantie. Er wordt van gespaard: 29 procent tegen 18 procent vorig jaar, een stijging van 11 procent! Schulden worden afgelost 12 procent (9% in 2002). En 17 procent (14% in 2002) betaalt openstaande rekeningen met het vakantiegeld. De financiële situatie op orde krijgen heeft dus voor veel deelnemers aan de enquête prioriteit. Jongeren besteden het vakantiegeld het vaakst aan vakantie. Van de groep jonger dan 25 jaar gaat meer dan de helft op reis met het vakantiegeld. Bij de groep boven de 65 belandt het vakantiegeld vaker in de huishoudpot en gaat maar 25 procent ervan op vakantie. Bijna iedereen (94%) wil het vakantiegeld eens per jaar blijven ontvangen. Spreiden over het jaar vindt men geen goed idee.

Bezuinigen

Een toenemend aantal Nederlanders komt in ernstige financiële problemen door schulden. In het eerste kwartaal van dit jaar legde de rechter 2.535 mensen schuldsanering op, een stijging van 14 procent vergeleken met vorig jaar. Vorig jaar telde Nederland 9.580 mensen met probleemschuld. Het is daarom niet verwonderlijk dat ruim eenderde (34%) van de Nederlanders dit jaar bezuinigt op de vakantie-uitgaven. Bijna de helft (48%) denkt evenveel uit te geven als vorig jaar en 18 procent geeft dit jaar meer uit aan reizen. Vooral huishoudens met een laag inkomen bezuinigen op de vakantie. De groep schuldenaars met lagere inkomens heeft gemiddeld de grootste schuld: ruim 58.000 euro per persoon ofwel 116 keer hun netto maandsalaris. Maar ook ruim een kwart van de huishoudens met een inkomen boven de 3000,- euro netto zegt minder aan vakantie uit te gaan geven dan vorig jaar. De schulden van mensen met een middeninkomen bedragen dertig keer het netto maandsalaris. Schuldproblemen ontstaan vooral als mensen met dure hypotheken hun baan verliezen. Maar ook de kosten van het levensonderhoud zijn aanzienlijk gestegen; eenderde van de consumenten vindt de supermarktprijzen nu te hoog. Een jaar geleden was dat nog 17 procent. Het percentage mensen dat lage supermarktprijzen erg belangrijk vindt steeg van 69 naar 76 procent.

Nog steeds maar een antwoord: Samen sta je sterk!

Sinds de invoering van de euro is de portemonnee van een zeergrote groep Nederlanders aanzienlijk sneller leeg dan ervoor. Bovendien stijgen de kosten van het levensonderhoud in Nederland veel harder dan het officiële inflatiecijfer suggereert. Zo drukken de ziektekosten zwaar op de huishoudelijke budgetten. De particuliere ziektekosten zijn dit jaar 15 tot 20 procent verhoogd, terwijl de premiestijging niet in de consumentenprijsindex is meegenomen, dat moet zelfs Wellink van DNB erkennen. Met de komende aanvallen van de regering op het levenspeil zal het voor een toenemend aantal Nederlanders steeds moeilijker worden om het hoofd boven water te houden. Zij kan zich ermee tevredenstellen dat een klein aantal rijken vier keer per jaar met vakantie gaat. De regeringsmaatregelen zullen de groeiende kloof tussen de kleine, maar machtige groep rijke uitbuiters en de gewone mensen snel vergroten. De werkenden en uitkeringsgerechtigden die het slachtoffer worden van de kapitalistische crisis en rechtse politiek hebben de mogelijkheid om het tij te keren. Samen staan ze sterk! Alleen gemeenschappelijk optreden kan er voor zorgen dat de balans weer de andere kant opgaat.