1 mei overal vrij, behalve in Nederland

In de ons omringende landen ligt op de Dag van de Arbeid alles plat, in Nederland is 1 mei een gewone werkdag. "Doodzonde", vindt Alejandro de Mello van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN). "Het is een wereldfeest. Ik ben in 39 landen geweest. Overal is het groot feest, hier niet. Het is niet alleen een dag van bezinning, het is een feestdag!", noteerde het Brabantse dagblad 'BN/deStem' uit zijn mond.

Alejandro de Mello: "Als NCPN houden we ook bijeenkomsten in Nederland. Er is best veel aandacht voor 1 mei, maar in vergelijking met de rest van de wereld blijft het kleinschalig. Wellicht omdat het geen vrije dag is. Een Dag van de Arbeid moet je vieren. Dan moet je niet werken!"

Volgend jaar zou deze eis het centrale thema van elke viering moeten zijn.

Hieronder een terugblik op enkele gezamenlijke vieringen.

1 mei: Dag van Internationale Solidariteit in Delft

Delft had een goed bezochte 1 mei-bijeenkomst die in het teken stond van de Irak-oorlog en de betekenis van internationale solidariteit. Wat te doen nu die oorlog formeel voorbij en het regime van Saddam Hoessein verdreven is?

De meeting werd ingeleid door drie sprekers: Basim Al Zahawi van het Iraaks Solidariteitscomité in oprichting, Robert Soeterik als Midden-Oosten deskundige en Hans van Heijningen, medeoprichter van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. De Iraakse dichter Sami Ali droeg enkele gedichten voor.

De belangrijkste conclusie was dat Nederland het illegale ingrijpen door de VS en Groot-Brittannië niet achteraf alsnog zou moeten legitimeren. Geen Nederlandse bijdrage dus aan een zogenaamd stabilisatieleger onder Amerikaanse leiding. Eisen dat de Amerikaanse en Britse bezettingstroepen zo snel mogelijk uit Irak vertrekken. Het Iraakse volk moet onder regie van de VN - en vooral zonder Amerikaans dictaat - zo snel mogelijk zelf het heft in handen krijgen.

Een oproep werd gedaan aan aanwezige vakbondsleden om ervoor te zorgen dat onze vakbeweging solidariteit met Irak hoog op de agenda gaat zetten. Er zal intensief contact moeten komen met Iraakse arbeiders en arbeidersorganisaties waarbij 'wij' vooral in de stand luisteren zullen moeten staan.

De relatie met de ongekend hoge aanslagen op het levenspeil die CDA, VVD en D66 in petto hebben kwam herhaaldelijk aan de orde. De vakbeweging werd opgeroepen om zich sterker te weer te stellen en het debat over vrede en veiligheid niet te ontlopen door zich formeel op te stellen als CAO-boer.

De plaatselijke anti-oorlogscomité's zullen actief moeten blijven. De bijeenkomst gaf een aanzet tot verdere discussie en actie.

De bekende Haagse muziekgroep 'Eigen Hulp' zorgde voor een muzikale afsluiting van de avond met o.a het gezamenlijk zingen van "de Internationale".

De organisatie was in handen van het "Delftse Comité tegen de Oorlog" bestaande uit GroenLinks, Internationale Socialisten, Milieudefensie, NCPN, Nederlands Palestina Komitee, Oecumenische Basisgroep Delft en SP, in samenwerking met de Delftse afdelingen van PvdA en ABVAKABO-FNV.