Colombiaanse veiligheidstroepen leiden gevoelige verliezen

Door Alfredo Castro

Bij drie afzonderlijke militaire operaties in Colombia, uitgevoerd door de linkse FARC-guerrillero's (1), werden zo'n 89 soldaten en paramilitairen gedood of gewond. In een serie aanvallen hebben de FARC-rebellen de veiligheidstroepen van de regering zware nederlagen toegebracht.

Bij de grootste confrontatie werden ongeveer 30 leden van het verenigde leger/paramilitaire eenheid gedood en 25 gewond nadat guerrilla's van het sterke 'Zuidelijke Blok' van het FARC de eenheid in een hinderlaag lieten lopen in de afgelegen San Isidro-streek van de gemeente La Hormiga in het zuidelijke departement Putumayo.

Berichten vanuit deze streek geven aan dat plaatselijke paramilitairen en soldaten van de 24ste brigade deel uitmaakten van de aangevallen eenheid. De 24ste brigade is een legeronderdeel dat verschillende regionale paramilitaire doodseskaders heeft opgericht en nu onder zijn commando heeft. Hoewel de schermutseling meer dan twee uur duurde, is er waarschijnlijk maar één guerrillastrijder gedood in het gevecht.

Tijdens een andere aanval die eerder (23-29 juni, vert.) plaatsvond, eveneens in Putumayo, overvielen FARC-guerrillero's het 27ste bataljon, een elite-eenheid van het leger en gespecialiseerd in oerwoudgevechten. Deze aanval vond plaats in de Sabalo-streek van de gemeente San Miguel. Hierbij werden een officier en zeven soldaten gedood en zes andere gewond. Er zijn geen berichten van slachtoffers aan de kant van de guerrillastrijders. Ondertussen werden in het noorden van het land twaalf mariniers van het bataljon fuseliers in een hinderlaag gedood door het 37ste front van het FARC. Verder werden acht soldaten bij een aanval, die plaatsvond op de grote verkeersweg tussen de steden Carmen de Bolivar en Zambrano in de provincie Bolivar, gewond. De linkse FARC-guerrillabeweging is de oudste en sterkste Zuid-Amerikaanse guerrillagroepering. De opstandelingen vechten voor sociale hervormingen en voor het stoppen van privatiseringen en andere neoliberale economische maatregelen.

(1) FARC-EP, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, Ejercito del Pueblo (Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia - Volksleger)

Bron: ANNCOL, Colombia, 30 juni, vertaling Cas Hilvers.

ANNCOL, Agencia de Noticias Nueva Colombia, is een verband van Zuid-Amerikaanse en Europese journalisten. Dit agentschap wil de stem zijn van die delen van het Colombiaanse volk, die onderdrukt worden en zelf hun stem niet kunnen laten horen. ANNCOL wil een platform geven voor de diverse vormen van de volksbewegingen, vakverenigingen en progressieve organisaties in Zuid Amerika, die strijden tegen de neoliberale politiek en de uitbuiting van het volk. Het wil een alternatief vormen voor de gemonopoliseerde media, die nationaal en internationaal de nieuwsvoorziening bepalen en beheersen.