Kort Filippijns

 

Boeren en vice-president tegen grondwetswijziging

Vice-president Teofisto Guingona kon andermaal op applaus van de volksbeweging rekenen toen hij zich scherp uitsprak tegen een grondwetswijziging. Andere politieke instanties, waaronder ook Guingona's eigen partij en het paleis, zijn de grondwets¡wijzigingen al aan het voorbereiden. Volgens de vice-president, die bekend staat als een principiële nationalist, zullen alle bepalingen die de Filippijnse economie beschermen tegen buitenlandse inmenging geschrapt worden. De Wereldbank, de VS-ambassadeur en de Europese Unie hebben de Filippijnen al verzocht om de grondwettelijke ban op te heffen die buitenlanders ervan weerhoudt om land op te kopen. Ka Paeng Mariano, de voorzitter van de boerenvakbond KMP, wijst erop dat dit de deur zou openzetten voor een nieuwe golf van grootgrondbezit, door buitenlandse ondernemingen nog wel.

15 jaar landhervorming maar nog geen land

Elk jaar op 10 juni wordt de start herdacht van het Comprehensive Agrarian Reform Program (CARP), het landhervormingsprogramma van de overheid. Dat gebeurde nu voor de vijftiende keer hoewel het programma na 10 jaar afgelopen had moeten zijn. De leiders van KMP en de vakbond van arbeiders in de suikerplantages, NFSW, hebben het programma vanaf het begin consequent als bedrog afgewezen en zien die opstelling nu bevestigd in de vele voorbeelden van aanhoudend grootgrondbezit.

Negen boeren en kinderen in Leyte afgeslacht

Een nationale onderzoeksmissie onder leiding van de Ecumenical Movement for Justice and Peace (EMJP) onderzocht de omstandigheden waaronder negen boeren, de jongste een kind van 13 jaar, de dood vonden in de gemeente Kananga op het eiland Leyte. Het leger had het oorspronkelijk over een succesvol gewapend treffen met het New People's Army (NPA). Dat werd echter tegengesproken door de lokale boerenorganisaties. Volgens hen was er helemaal geen gewapend treffen geweest, maar waren de negen boeren, van wie vier minderjarigen en bijna allen uit Kananga zelf, koelbloedig afgemaakt. Dat werd bevestigd door de bevindingen van de onderzoeksmissie. Pittig detail: tijdens de onderzoeksmissie werd de verantwoordelijke officier beloond met een studiebeurs in Fort Leavenworth in de VS.

"Guingona: Constitutional Assembly is a Threat to Peasant Land Rights" in Bulatlat.com www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-landrights.html

"15 years of CARP: CARP Beyond the Numbers" in Bulatlat.com www.bulatlat.com/news/3-20/3-20-carp.html

"Cojuangco, DAR Accused of Making CARP a Sham" in Bulatlat.com www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-darcarp.html

"Agrarian Reform: Doomed from the Start" in Bulatlat.com www.bulatlat.com/news/3-18/3-18-arnegros.html

"GMA Accused as Coddler of Killers in Uniform" in Bulatlat.com www.bulatlat.com/news/3-19/3-19-killersinuniform.html

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 22/06/03