Verklaring van het hoofd van de KPA missie in Panmoenjon

 

Van redactie buitenland

Een gespannen situatie heeft nu de overhand op het Koreaanse schiereiland als gevolg van de onverhulde Amerikaanse politiek om de DVRK te verstikken. Korea staat op het kruispunt tussen oorlog en vrede. Het is in feite nauwelijks mogelijk de wapenstilstand in Korea in stand te houden door eenzijdige inspanningen van de kant van het Koreaanse volksleger.

Op 31 mei werd van Amerikaanse zijde het "plan voor de uitbouw van de bewapening" dat erop gericht is de Amerikaanse strijdkrachten die in Zuid-Korea zijn gelegerd van nieuwe soorten wapens te voorzien, waardoor paragraaf 13d van de wapenstilstandovereenkomst totaal aan de kant wordt geschoven, aangekondigd. Deze paragraaf roept op tot het beëindigen van de invoering in Korea van versterkingen met gevechtsvliegtuigen, pantserwagens, wapens en ammunitie.

Volgens het 'plan' willen de VS in korte tijd 11 miljard dollar aan militaire uitgaven toewijzen, in een poging om op grote schaal moderne onbemande vliegtuigen, gevechtshelikopters, moderne raketten, precisiegeleide bommen, infanteriegevechtsvoertuigen, elektronische commandosystemen, enz. in Zuid-Korea te introduceren. Zulke enorme militaire versterkingen bewijzen dat de Amerikaanse voorbereidingen voor een aanval op de DVRK het laatste stadium hebben bereikt voor de nieuwe strategie van de "preventieve aanval", in plaats van de "afschrikkings"-strategie, die tot dusverre werd nagestreefd. Tegelijkertijd proberen de VS een "zee- en luchtblokkade" op te leggen en een "internationaal belegeringsnetwerk" op te zetten tegen de DVRK door bondgenoten inclusief Japan, op te hitsen, daarbij paragraaf 15 van de wapenstilstandovereenkomst negerend, waarin bepaald wordt dat elke soort blokkade in Korea verboden is. Deze actie verergert de toestand.

Zulke militaire versterkingen, massieve concentraties van strijdkrachten en blokkades tegen één van de twee ondertekenaars van de wapenstilstandovereenkomst met een flagrante schending ervan, betekent in feite oorlog. De donkere wolken van de oorlog pakken zich samen boven het Koreaanse schiereiland als de tijd voortschrijdt. De VS zijn al begonnen hun troepen in Zuid-Korea te verplaatsen naar gebieden ten zuiden van de rivier de Han in een poging de eenheden buiten het bereik van het Koreaanse volksleger te brengen en zo de condities voor het uitvoeren van een preventieve aanval op de Volksrepubliek Korea op elk moment mogelijk te maken. Er is echter geen enkele plaats in Zuid-Korea waar de Amerikaanse eenheden kunnen ontsnappen aan de aanvallen van het Koreaanse volksleger. Iedere mogelijke oorlog in Korea zal niet zo'n eenzijdig beperkte oorlog zijn als die in Afghanistan en Irak, maar een felle en zwaar uitgevochten oorlog met veldslagen op leven en dood, zoals de wereld nooit gezien heeft.

Het Koreaanse volk heeft gestadig voorbereidingen getroffen om het hoofd te bieden aan zo'n ernstige oorlog, in het volle bewustzijn, terwijl het allerlei ongelukken en ontberingen heeft meegemaakt, veroorzaakt door de vijandige Amerikaanse politiek tegen de DVRK in de afgelopen jaren.

De DVRK waarschuwt de VS vastberaden dat zij geheel verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de onherroepelijke ernstige gevolgen die de volledige opheffing van de wapenstilstandovereenkomst met zich mee zal brengen en het afschuwelijke onheil dat de onschuldige Zuid-Koreanen in het bijzonder door hun roekeloze oorlogsacties zal worden toegebracht. Als de VS sancties tegen de DVRK toepassen, waar dan ook zee- en luchtblokkades uitvoeren en een begin maken met de versterking van eenheden in en rond het schiereiland, zal het Koreaanse volksleger dat direct opvatten als een complete schending van de wapenstilstandovereenkomst door de VS en zal het onmiddellijk sterke en meedogenloze vergeldingsmaatregelen nemen tegen de schendingvan de soevereiniteit van de DVRK door alle mogelijkheden te mobiliseren, geheel vrij van de beperkende bepalingen van de wapenstilstandovereenkomst.

Bron: Bulletin van de ambassade van de Democratische Volksrepubliek Korea in Zwitserland, Pyongyang, 1 juli. Vertaling Cas Hilvers.