Verslag van de vergadering van het PB van 24 mei 2003

De gezondheidstoestand van Rein Schinkel, Joop van Esch en Ton Visser verhindert hen nog steeds om de vergaderingen van het PB te kunnen bijwonen. (Inmiddels bereikte ons het droevige bericht dat kameraad Ton Visser helaas is overleden).

De anti-oorlogsbeweging:

  1. De discussie in de vredesbeweging moet in een meer anti-imperialistische richting worden bijgestuurd. De komende periode dreigen ook socialistische landen als Cuba en Noord-Korea te worden aangevallen. Het karakter van de discussie in de vredesbeweging zal hierdoor drastisch veranderen.
  2. De NCPN heeft het initiatief tot oprichting van het solidariteitscomité "Handen af van Cuba" genomen. Dit comité zoekt aansluiting bij het Platform "Nederland-Cuba". Het werk van het "Free the Five"-comité zal verder worden ondersteund.

Aanvallen op levenspeil:

De vraag doet zich voor om met het oog op Prinsjesdag ons wederom aan te sluiten bij de acties rond Prinsjesdag van 'Keer het tij' of dat we ook andere wegen zoeken. De vergadering besluit om gezien de onsamenhangende organisatie van het platform 'Keer het tij' ook samenwerking te zoeken met de SP en vakbeweging.

Conferentie:

Het DB stelt voor om in november een statutaire conferentie te houden. Het onderwerp zal zijn: evaluatie van het optreden naar buiten. Het uitwisselen van ervaringen hierbij, het omgaan met bondgenootschappen, politiek van frontvorming. In september zullen de discussiestukken ter bespreking in de afdelingen gereed zijn. De vergadering stemt in met dit voorstel.

Datum volgende vergadering: 12 juli 2003.