Ambulancepersoneel knokt door

Door Eva Strausz

Eva Strausz sprak met personeel van de VZA en maakte volgend kort interview.

Tom Tuijl, kaderlid FNV Bondgenoten en ambulancehulpverlener VZA: "Gelijke monniken, gelijke kappen. Met het begin van de privatisering in de 70-er jaren begon de ellende. Natuurlijk zou ambulancevervoer een overheidstaak moeten zijn, maar doordat dit niet het geval is, zijn er verschillende arbeidsomstandigheden ontstaan. Wij zijn particulier ambulancevervoer. De overheid in Den Haag wil centraliseren en professionaliseren, maar dan zouden de arbeidsvoorwaarden voor hetzelfde werk ook gelijk moeten zijn. Er is een betrouwbaar onderzoek uitgevoerd naar de taken van het ambulancepersoneel van de GGenGD en de particuliere ambulancehulpverleners de VZA. Uit dit onderzoek is gebleken, dat het werk gelijk is. Voor gelijk werk zou de CAO op alle punten gelijk moeten zijn. Ondanks het feit dat we zij aan zij staan te werken met de mensen van de GGenGD (gemeentelijke dienst) bij grotere calamiteiten, hebben we slechtere arbeidsvoorwaarden. Zo kan onze baas een rit voor minder geld aanbieden.

De harmonisatie van pensioen- en ziektekosten en de uittredingsleeftijd moet kunnen lukken. De mensen van de GGenGD mogen op 55-jarige leeftijd stoppen met werken, terwijl wij dat pas op 59-jarige leeftijd mogen. Wij van VZA doen per jaar 30.000 ritten alleen al in Amsterdam. Ons werk is zwaar en zeer verantwoordelijk, maar wij helpen de bevolking graag. Er is een loonsverhoging van 2,25 procent per 1 april 2003 afgesproken, maar die is tot op heden aan ons niet uitbetaald. De mensen van de GGenGD hebben dit bedrag wel gekregen. De werkgever gebruikt het geld dat sinds 1 april wordt ingehouden als pressiemiddel tegen onze acties. Wij blijven echter actievoeren, onze stakingen zijn nog niet voorbij, al kost staken ons veel geld. Spoedeisende ritten doen we natuurlijk wel. We zijn dus wel patintvriendelijk bezig.

De werkgevers van het particuliere ambulancevervoer leggen weinig activiteiten aan de dag om de CAO's gelijk te trekken en de claims bij de regering in Den Haag neer te leggen. Gelukkig staan de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijven Bond achter onze acties. We zullen doorgaan tot de volledige CAO is gelijkgetrokken met die van de collega's bij de GGenGD. Want voor gelijk werk horen er gelijke arbeidsvoorwaarden te zijn."