Trilateraal overleg DKP, KPL en NCPN

Communistische partijen van Duitsland, Luxemburg en Nederland gaan samenwerken

Van Links naar rechts Heinz Stehr, Aloyse Bisdorff, Ali Ruckert, Manfred Idler (verslaggever UZ), Wil van der Klift. Foto: Detlef Deymann UZ/DKP  

Op 20 augustus 2003 vond in het partijkantoor van de Duitse Communistische Partij (DKP) in Essen een bijeenkomst plaats van vertegenwoordigers van de DKP, de Luxemburgse Communistische Partij (KPL) en de NCPN. Aan deze bijeenkomst namen deel voor de DKP Heinz Stehr, voorzitter DKP, Ali Ruckert, voorzitter en Aloyse Bisdorff lid van het dagelijks bestuur van de KPL en Wil van der Klift, internationaal secretaris van de NCPN.

Centraal in de bespreking stonden de uitwisseling van informatie over de politieke en economische ontwikkelingen in de drie landen, vraagstukken met betrekking tot de algemene ontwikkelingstendenzen in Europa (onder meer bewapening en de aanvallen op de democratie en de sociale verworvenheden). Apart werd ingegaan op de komende verkiezingen voor het Europese Parlement in juni 2004. Speciale aandacht werd besteed aan mogelijkheden voor concrete samenwerking.

De bijeenkomst was het indirecte gevolg van gesprekken tussen Ali Ruckert en Wil van der Klift tijdens de internationale bijeenkomst in Athene, georganiseerd door de Griekse Communistische Partij in juni 2003. NCPN en KPL hebben beide al langdurige contacten met de DKP. Met de DKP vonden al langer gesprekken plaats over nauwere en concretere samenwerking. Daarbij spelen praktische overwegingen een grote rol. De betrokken landen zijn makkelijk bereisbaar en hebben veel politieke en economische overeenkomsten. Praktische samenwerking is op deze schaal realiseerbaar.

Tijdens deze eerste bespreking tussen DKP, KPL en NCPN werden al enige concrete samenwerkingsprojecten afgesproken. De drie partijen besloten om te beginnen met regelmatige informatie-uitwisseling, samen te werken op het gebied van marxistisch-leninistische scholing en ontwikkeling van ideologische vraagstukken en inspanningen op het gebied van de wetenschappelijke analyse van de huidige klassenstructuren te bundelen. Tenslotte werd afgesproken om ervaringen en kennis met betrekking tot de komende Europese verkiezingen uit te wisselen. De drie partijen spraken af regelmatig (halfjaarlijks) bij elkaar te komen op het niveau van de leiding van de partijen.