Persbericht van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' constateert met ontsteltenis dat de meerderheid van de Tweede Kamer niet bereid is om de regering te dwingen om haar informatieplicht aan de volksvertegenwoordigers te vervullen. Dit terwijl - blijkens de peiling van het radioprogramma Stand.nl - blijkt dat tweederde van de luisteraars van mening is dat 'Nederland is misleid over de oorlog tegen Irak'.

Ondanks hardnekkig aandringen van de oppositiepartijen, deels gesteund door dhr. Bakker van D66, weigerden de ministers Kamp en De Hoop Scheffer om de rapporten van de AIVD en MIVD vrij te geven, die samen met Britse en Amerikaanse inlichtingen de basis vormden voor het besluit van de regering om de Amerikaanse regering te ondersteunen in haar aanval op Irak. In plaats van meer inzicht te bieden, sloofden de ministers zich vooral uit in het creƫren van nog meer mistwolken.

Het Platform is vooral verbijsterd over de steun die de regering kreeg van de woordvoerders van de regeringspartijen. Deze gaven ondubbelzinnige steun aan de opstelling van de regering en weigerden zelfs vragen te stellen bij het merkwaardige feit dat premier Balkenende voor-inzage had gehad in het rapport over massavernietigingswapens dat de Britse regering september 2002 publiceerde. De premier vond het destijds niet nodig om dit rapport aan de meest betrokken ministers, die van Defensie en Buitenlandse Zaken, voor te leggen.

"Het gevaar in deze toegevendheid ligt in de precedentwerking. Er komen nog meer oorlogen (mogelijk tegen Iran en Noord-Korea) waarbij de kwestie van massavernietigingswapens en de informatie daarover een centrale rol zullen spelen. Het is schandalig dat de meerderheid van het parlement nu aangeeft dat ze blind wil varen op beweringen van de regering, die in hoofdzaak gebaseerd zijn op rapporten van buitenlandse inlichtingendiensten die in eigen land zwaar omstreden zijn. Aangezien het gaat om zaken van oorlog en vrede is dit bijzonder kwalijk", aldus woordvoerder Jan Schaake van het Platform. (28 augustus 2003)