Solidariteit en de asocialen

 

Solidariteit

Werknemers geven geld voor collega's

De fabrieksarbeiders van opslagtankfabriek Holvrieka-Nirota in Sneek betalen grotendeels de afvloeiingsregeling voor zeventien collega's op kantoor. Hun eindejaarsuitkering van drie procent wordt gebruikt om de ontslagen werknemers een half maandsalaris per dienstjaar mee te geven. Dat maakte J. Brouwer van FNV Bondgenoten gisteren bekend. (Apeld.C. 27-8-2003)

De asocialen

Amsterdam pakt werklozen keihard en asociaal aan

De gemeente Amsterdam gaat een proef houden waarin werkloze Amsterdammers zo snel mogelijk aan het werk worden gezet. Zo gaat de gemeente bijstandsuitkeringen maximaal twee maanden opschorten als werklozen zich onvoldoende inzetten om aan een baan te komen. De proef gaat gelden in het westelijke deel van Amsterdam. Een andere maatregel in het experiment is om mensen die langer dan een halfjaar zonder werk blijven, te dwingen aan de slag te gaan. De gemeente haalt hen in dat geval met een busje op om te gaan werken aan projecten van algemeen belang. In de nieuwe Wet werk en bijstand, die vanaf 1 januari moet gaan gelden, krijgen gemeenten een vast budget van het rijk voor de bijstand. Amsterdam heeft er dan financieel belang bij om zo veel mogelijk mensen uit de bijstand te houden. De vakbond FNV Bondgenoten reageert verbijsterd op de proef. In het 'keiharde en asociale' plan krijgen Amsterdamse bijstandsgerechtigden volgens de bond de duimschroeven aangedraaid. (FD, 29-8-2003)

Kamer akkoord met Bijstandwet

De oppositie in de Tweede Kamer is tevergeefs te hoop gelopen tegen de nieuwe wet Werk en Bijstand. De wet passeerde vrijwel onaangepast de Kamer. Staatssecretaris Rutte (sociale zaken) gaf op een aantal onderdelen toe, zoals een versoepeling van de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen. Vanaf januari worden gemeenten financieel verantwoordelijk voor de bijstand. Ze krijgen dan een budget voor bijstandsuitkeringen en een budget om mensen weer aan het werk te helpen. Als een bijstandsgerechtigde aan het werk gaat, mag de gemeente het bespaarde geld naar eigen inzicht besteden. Ook de eis van de oppositie dat gemeenten gedwongen moeten worden chronisch zieken en langdurig werklozen aan een baan te helpen, wees hij af. De staatssecretaris wil ook niet dat gemeenten zelf bijstandsgerechtigden aan een baan gaan helpen. Hij honoreerde het PvdA-verzoek om de sollicitatieplicht voor alleenstaanden alleen door te voeren als de kinderopvang gegarandeerd is. (Apeld.C. 28-8-2003)

Honderden banen verdwijnen bij CBS

Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek in Heerlen en Voorburg verdwijnen de komende drie jaar 210 banen. Voor het einde van dit jaar moeten al zestig banen geschrapt zijn. De directie wil gedwongen ontslagen voorkomen.Op een totaal aantal werknemers van 2.765 mensen, van wie de helft in Heerlen werkt, zijn er 500 werknemers die in onzekerheid verkeren. (Apeld.C. 25-8-2003)

Afbraak zorgsector

De hittegolf is voorbij maar ouderen in de zorgcentra ondervinden er nog steeds de naweeën van. Vermoeidheid, slecht slapen, opgezette voeten, benauwdheid. En tijdens de hittegolf? Noodgedwongen zit toch een grote groep bewoners bijna de gehele dag op dezelfde plek en stoel. Geen airco's op deze kamers. Lichamelijk en geestelijk welzijn met deze warmte? Personeel biedt extra drinken aan en extra hulp bij de toiletbezoeken. Mensen transpireren. Het gaat moeizamer, langzamer. Even extra douchen kan niet, terwijl ieder ander dat wel doet. Geen tijd voor, de douchebeurt is pas weer over drie of vier dagen. Dus alleen snel even een extra washandje aanbieden voor het gezicht. Waarop mensen nog zeggen: "Oh wat fijn zuster, bedankt hoor". En het personeel? Na afloop van de dienst wat extra drinken, want tussendoor is er geen tijd voor vanwege de werkdruk. Tropenrooster? Nooit van gehoord in de zorg, na meer dan twintig jaar werkzaam aan en rond het bed. En er komen weer nieuwe bezuinigingen aan, efficiënter gaan werken, aldus een schrijven van Den Haag. Bedankt Den Haag, we zouden meer handen aan het bed krijgen maar waar zijn ze en waar blijven ze? Als we om extra inzet vragen met dit warme weer, is zelfs hiervoor nog geen geld. Dit is de Nederlandse zorg anno 2003. (bewerking ingezonden brief Apeld.C. 23-8-2003)

WAO-keuring sneller aangescherpt

De regels voor de WAO-keuringen worden per 1 juli volgend jaar al aangescherpt, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. Keuringsartsen krijgen dan ruimere mogelijkheden om zieke werknemers weer geschikt te verklaren voor werk. De maatregel zou ongeveer 70 miljoen euro moeten opleveren. Volgens de nieuwe regels kunnen de keuringsartsen zieke werknemers voor veel meer functies geschikt verklaren. Het kabinet loopt met de aanscherping vooruit op de wijziging die in het regeerakkoord is aangekondigd en die in 2005 moet ingaan. Die houdt in dat alleen mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en dat minstens vijf jaar zullen blijven nog een WAO-uitkering krijgen. (Apeld.C. 26-8-2003)