Groningen: Zorgcentrum en Wijkvoorzieningen in plaats van dure appartementen

Foto Rob Heusdens. Inmiddels ligt dit terrein, oorspronkelijk bedoeld voor het plan 'Muldershof' al ruim drie jaar braak. Als de nieuwe plannen doorgaan komt hier binnenkort een zorgcentrum voor ouderen met wijkvoorzieningen.  

Van onze correspondent

Enige jaren geleden sloopte de Groningse woningbouwvereniging IN (voorheen Volkshuisvesting) een complex van een- en tweepersoons woningen aan de Soendastraat en een rij portiekwoningen aan de Bandoengstraat. Een projectontwikkelaar ontwikkelde plannen (het plan 'Muldershof') voor een duur nieuwbouwcomplex aan de Soendastraat (in de prijsklasse tot 800.000 gulden!). Deze bleken onverkoopbaar, en dus is dit perceel sedertdien nog onbebouwd.

Ongeveer een jaar geleden werd nog een alternatief plan ontwikkeld voor koopwoningen aan de Bandoengstraat, in een iets goedkoper segment. Ook deze plannen lijken nu van de baan. Woningcorporatie IN heeft nu, samen met de gemeente, plannen ontwikkeld voor sociale huurwoningen en een zorgcentrum voor ouderen, met wijkvoorzieningen.

Kopen is uit. Sociale woningbouw en zorgvoorzieningen zijn IN

De NCPN richtte zich in eerdere instantie (najaar 2002) via een buurtpamflet al tot de bewoners van de Nieuw Indische Buurt, de gemeente en wethouder Smink met betrekking tot de kaalslag en afbraak van sociale huurwoningen in de wijk, en het feit dat zelfs na twee jaar er nog geen nieuwbouw-plannen op tafel lagen. Eis van de NCPN was dat op deze plek betaalbare sociale huurwoningen zouden verrijzen, om het tekort aan woningen onder ouderen, maar ook jongeren en gezinnen, tegen te kunnen gaan.

Sociale woningbouw

Inmiddels zijn de plannen voor dit gebied ingrijpend gewijzigd. Gedwongen door de 'markt-omstandigheden' hebben IN en de gemeente ervoor gekozen om op deze plek sociale huurwoningen neer te zetten. Eind 2003 begin 2004, zal hiermee begonnen worden. Dit nieuwe sociale woningbouwcomplex, dat gelegen is vlakbij het zorgcentrum Heymanshuis, zal onder meer woonruimte bieden aan ouderen. Er zijn plannen om in dit woningbouwcomplex ook wijkvoorzieningen aan te brengen, zoals een praktijkruimte voor een huisarts.

Gezondheidscentrum

De NCPN-afdeling Groningen e.o. is van mening dat met name voor ouderen (maar ook anderen) in de wijk er op relatief korte afstand gezondheidsdiensten (zoals: huisarts, apotheek, tandarts, fysiotherapeut) aanwezig moeten zijn. Kortom, de NCPN bepleit dat er in dit nieuwe complex ruimte gecreëerd zal moeten worden voor een gezondheidscentrum en andere wijkgerichte diensten. Eerder al was er sprake van het realiseren van wijkgezondheidscentra in de Groningerwijk de Schildersbuurt, waarmee zorgverzekeraar Geové de praktijkkosten voor gezondheidsdiensten en voorzieningen en het grote tekort aan huisartsen tracht terug te dringen.

Volwaardige diensten

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de provinciale verkiezingen, heeft de NCPN actie gevoerd tegen de privatiseringen, waarbij met name het verdwijnen van allerlei diensten en voorzieningen een belangrijk punt is. De NCPN maakt zich nog steeds sterk voor de terugkeer van volwaardige openbare diensten, en bepleit dat in dorpen en buurten er volwaardige postkantoren openblijven. Met name voor ouderen is het van belang dat geldhandelingen achter een loket kunnen plaatsvinden. De NCPN bepleit dat bij de invulling van het woningbouwcomplex er rekening wordt gehouden met dergelijke diensten en voorzieningen, voor ouderen alsook voor andere inwoners van de wijk.

NCPN treedt op voor de bewoners

De NCPN zal in de komende tijd nauwlettend de planontwikkeling rond dit project volgen en de bevolking over deze op handen zijnde plannen informeren; en bij de gemeente, woningcorporatie IN en zorgverzekeraar Geové bepleiten dat bij deze plannen rekening wordt gehouden met de zorgbehoefte in de omliggende wijk, zoals onder meer een gezondheidscentrum, een postagentschap en andere wijkvoorzieningen.