Irak-oorlog toont juistheid van Korea's "Leger Eerst"-politiek aan

In de Chinese hoofdstad Peking proberen onderhandelaars van China, Japan, Noord- en Zuid-Korea en Rusland een politieke oplossing te zoeken voor de VS-dreiging tegen de DVRK. de democratische volksrepubliek wordt serieus genomen vanwege zijn militaire macht.  

Van redactie buitenland

Het ceremoniƫle staatshoofd van de Volksrepubliek Korea verdedigde zaterdag de "Leger Eerst"-politiek van het land. "De oorlog in Irak heeft aangetoond dat het zolang aansnoeren van de buikriem om zodoende een sterke krijgsmacht op te bouwen een juiste en gerechtvaardigde keuze was", zo verklaarde hij.

In een toespraak in aanwezigheid van Zuid-Koreaanse vertegenwoordigers ter gelegenheid van de gezamenlijke bevrijdingsdag zei Kim, het hoofd van de Opperste Volksvergadering: "In geografisch opzicht bevindt het Koreaanse schiereiland zich tussen regionale machten, en gaat de Volksrepubliek al lang gebukt onder militaire dreigementen en sancties van de Verenigde Staten.

De nummer twee van het land na de leider Kim Jong-Il maakte duidelijk dat de Volksrepubliek Korea haar goede wil zal tonen als ook de VS dat doen maar dat Korea krachtig zal antwoorden op strenge maatregelen die de VS zullen nemen. "We zullen laten zien dat de tijd dat machtige landen de zwakkere broeders kleineren en bezetten voorbij is", zei hij.

Twaalf vertegenwoordigers van de delegaties uit de beide Korea's namen deel aan de festiviteiten van de gezamenlijke bevrijdingsdag en hadden een ontmoeting met Kim Young-Nam in de Mansudea-vergaderzaal. Zij discussieerden over de voortdurende nucleaire kwestie en de onderlinge Koreaanse samenwerking die kan bijdragen tot de handhaving van de vrede en de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Dit kan wellicht een escalatie van de oorlogsdreiging vanwege de nucleaire kwestie voorkomen.

Donderdag ging de vierdaagse gezamenlijke viering van de 58e verjaardag van Korea's bevrijding van de Japanse koloniale overheersing van start. Bevrijdingsdag, 15 augustus, is in de beide Korea's een belangrijke feestdag die gepaard gaat met festiviteiten en voorstellen over de eenwording. Vrijdag deden 330 Zuid-Koreaanse burgeractivisten samen met hun tegenhangers uit het noorden een gezamenlijke oproep aan de beide Korea's "een eenheid te vormen om het gevaar van een oorlog van buitenaf te weerstaan."

In een toespraak tijdens de bijeenkomst in Pyongyang riep Hong Song-Nam, de premier van de Volksrepubliek Korea op tot een intensere onderlinge Koreaanse samenwerking, en tot grotere inspanningen tegen de "anti-eenwordingskrachten", een terminologie die de Volksrepubliek gewoonlijk hanteert om de Zuid-Koreaanse anti-Pyongyang conservatieven te hekelen.

Zaterdag, op de derde dag van haar reis naar Pyongyang, bezocht de Zuid-Koreaanse delegatie de graftombe van een vroegere koning. Tijdens het bezoek aan een computercentrum werd de vooruitgang van een gezamenlijke Koreaanse onderneming gevolgd. Later die dag woonden de Koreaanse delegaties een gemeenschappelijke culturele voorstelling bij en bezochten ze de sluitingsceremonie bij een poort van een oude stadsmuur, een overblijfsel van een oud Koreaans koninkrijk. Vervolgens zaten de delegaties aan aan een banket in een hotel, beloofden plechtig om de Koreaanse eenheid en de samenwerking te versterken, en elkaar volgend jaar in Seoul weer te ontmoeten.

Vorig jaar werden de plechtigheden georganiseerd in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en ditmaal was het de derde keer sinds de gezamenlijke Koreaanse top in 2003 dat beide landen samen bevrijdingsdag vierden. Volgens planningvliegt de delegatie uit het zuiden zondagochtend (17-8) terug met een Zuid- Koreaanse chartervlucht via een directe inter-Koreaanse luchtroute over de Gele Zee.

In 1945, nadat het Koreaanse schiereiland bevrijd was van de Japanse koloniale overheersing werd het land verdeeld in een communistisch noordelijk en een kapitalistisch zuidelijk gedeelte.

Bron: Asia Pulse Pte Ltd, via COMTEX. Pyongyang, 18 augustus 2003, vertaling Frans Willems.