Marktleed

Door Rob Heusdens

Vrijwel dagelijks verschijnen er berichten in de krant over toenemend marktleed. Het jarenlang bepleite 'vrije markt'-beleid en de verkoop van overheidstaken aan vrije ondernemingen, leidt tot een toename van allerlei marktexcessen, plotselinge faillissementen, etc.

Het eind van dit marktleed en de Wildwest-toestanden is nog niet te overzien. Zo was het onlangs energieleverancier EnergieXS, die verschillende grote bedrijven en ook vele particulieren in het land van stroom voorzag tegen 'goedkopere tarieven', die voor opschudding zorgde vanwege het plotselinge failliet. Ook de energiemarkt is op dit moment een Wild West-vertoning, waarin moordende concurrentie heerst. De gedupeerden, die veelal hun stroomrekening vooruit hadden betaald, moeten afwachten of de stroom ook daadwerkelijk geleverd wordt. Zij moeten in allerijl een andere aanbieder vinden als het mis gaat. Hieronder zijn vele grotere bedrijven en instellingen, waaronder de KLM en gemeentelijke organisatie's en instellingen.

Gemeentelijk energieleed

Ook de gemeente Groningen, samen met een aantal andere gemeenten in het noorden, zag kennelijk brood in zo'n contract met een goedkope energieleverancier. Namens de Groninger gemeenten tekende dhr. K.H. Dekker (directeur van de Dienst SoZaWe) het contract met energieleverancier EnergieXS. Of je nu werklozen op de vrije markt slijt, of stroom inkoopt, is kennelijk allemaal één pot nat, zo zal deze directeur gedacht hebben. Immers, ook bijstandsgerechtigden en WAO'ers worden aanbesteed aan private reïntegratiebedrijven en per opbod verkocht. Het laatst is dhr. K.H. Dekker, hinkelend op een been en voorzien van krukken, nog gesignaleerd op 13 augustus bij de ingang van Dienst SoZaWe tijdens de vakbondsactie, alwaar ook de NCPN prominent aanwezig was.

Precies! We hadden het al voorspeld mijnheer Dekker: van dat soort uitstapjes naar de vrije markt komen ongelukken!

STOP DE PRIVATISERINGEN! Nu is het genoeg geweest!

ALLE primaire nutsvoorzieningen op het gebied van:

weer terug naar de overheid, onder democratische controle en zonder winstoogmerk!