Asociale aanval op de bevolking

Kaalslag in de gezondheidszorg

 

Door Wil van der Klift

Twee weken geleden bereikte het kabinet overeenstemming over een aanvullend pakket aan bezuinigingen en lastenverzwaringen van 3,9 miljard euro voor de hele kabinetsperiode, waardoor in totaal voor 17 miljard euro aan maatregelen genomen wordt tot 2007. Het kabinet heeft op vrijdag 29 augustus jl. overeenstemming bereikt over de begroting voor 2004.

In totaal wordt volgend jaar voor 5,8 miljard euro bezuinigd op de uitgaven en gaan de lasten met bijna 1,5 miljard euro omhoog. In het regeerakkoord van het kabinet stond voor 2004 voor 4,4 miljard aan bezuinigingen en voor 0,6 miljard aan lastenverzwaringen in de boeken. Daar is nu dus respectievelijk 1,4 miljard en 0,8 miljard bijgekomen. Premier Balkenende merkte parmantig op dat het "geen tijd is voor koopkrachtgaranties" en "er zal pijn worden geleden." Hij mompelde nog iets over eerlijke verdeling en vergat daarbij dat de maatregelen van dit gewetenloze kabinet de tweedeling alleen maar vergroten. Over aanpakken van topinkomens had hij het niet. Daar gaat de regering niet over. Dit kabinet valt de zieken en zwakken aan en laat de welgestelden zoveel mogelijk met rust.

Asociale aanvallen op de zorg

Besloten is de pil voor vrouwen tot 21 jaar in het ziekenfonds te houden. Voor vrouwen boven de 21 jaar wordt de pil niet meer vergoed. Voor chronisch zieken met een laag inkomen heeft het kabinet 100 miljoen euro gereserveerd om het ergste leed wat te verzachten. Volwassen ziekenfondsverzekerden moeten vanaf volgend jaar de tandarts zelf betalen. Ook fysiotherapie voor mensen boven de achttien verdwijnt uit het ziekenfonds, met uitzondering van chronisch zieken. De vergoeding voor ziekenvervoer per taxi verdwijnt en psychotherapie wordt boven de dertig behandelingen niet meer vergoed.

Er moet een eigen bijdrage van 1,50 euro per doktersrecept worden betaald, ongeacht het aantal recepten dat een patiƫnt per jaar nodig heeft. Verder wordt een deel van de thuiszorg geschrapt uit de vergoedingenlijst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voor het eerst sinds jaren wordt ook de eigen bijdrage voor de voorzieningen uit de AWBZ verhoogd.

Achter deze droge cijfers gaat enorm veel leed schuil. Manifest komt er de komende tijd uitvoerig op terug.

Groeiend verzet nodig

Het verzet tegen dit barbaarse beleid moet groeien. Berustend afwachten maakt de zaak alleen maar erger. Er is geen enkele reden om de bezuinigingsretoriek van regering en werkgevers te aanvaarden. Een nieuwe aanval, heviger dan ooit, op de, inmiddels al behoorlijk uitgeholde, verzorgingsstaat is ingezet. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het grootkapitaal in een onderlinge concurrentiestrijd is gewikkeld en wil overleven en bovendien zijn winsten wenst veilig te stellen. Dat kan slechts ten koste van de werkenden en de uitkeringsgerechtigden. Maar die hoeven dat niet klakkeloos te aanvaarden. Kom op voor je rechten!