ABVAKABO FNV roept al haar leden op tot actie

 

Grote opkomst bij strijdbare FNV-manifestatie in Groningen op 13 september. Net als tijdens de andere demonstraties in veel steden in Nederland stond de vraag onder de deelnemers centraal: wanneer gaan we met z'n allen? (Foto's Rob Heusdens)  

Balkenende 2:

Forse bezuinigingen en afbraak van de sociale zekerheid

Wat is er aan de hand:
  1. Salarissen in de publieke sector
    De regering heeft een loondictaat gesteld. De salarissen van werknemers in de zorg, de welzijnssector, de ambtenaren, het onderwijs en de sociale werkvoorziening, kortom vrijwel alle sectoren waar onze leden werken, komen in 2004 op de nullijn uit.
  2. Prepensioen
    Het nieuwe kabinet legt een bom onder het vroeg-pensioen (flexpensioen, FPU) door de fiscale vrijstelling van prepensioenpremies voor werknemers af te schaffen. Daarentegen zal de socilicitatieplicht voor werklozen boven de 57,5 jaar weer worden ingevoerd.
  3. WAO
    De verwachting is dat alleen bij duurzame volledige arbeidsongeschiktheid nog recht op WAO zal blijven bestaan. Maar bestaande gevallen tot 45 jaar zullen al gekeurd gaan worden op grond van nieuwe strenge criteria. En sinds deze week begrijpen wij uit de kranten dat de regels voor WAO-keuringen al per 1 juli volgend jaar zullen worden aangescherpt en toegepast worden op het bestaande bestand van WAO-ers.
  4. Werkgelegenheid
    De werkloosheid loopt op. Het aantal vacatures is sterk gedaald en blijft ook dalen. Alleen al in de ambtelijke sector staan 25.000 tot 30.000 banen op de tocht. Daarnaast zullen de aangekondigde bezuinigingen in de zorg (de zogenoemde efficiency korting) waarschijnlijk fors banenverlies tot gevolg hebben. De kwaliteit van zorg en dienstverlening komt steeds meer onder druk te staan.
  5. Gesubsidieerde arbeid (WIW/ID)
    De gesubsidieerde arbeid wordt uitgekleed. Door de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WBB) gaan de fors gekorte budgetten in een grote pot naar gemeenten. Daarmee komt een einde aan de WIW/ID baan. De eerder gemaakte afspraken, het regulier maken van 10.000 banen wordt niet nagekomen.
  6. Ziektekostenverzekeringen
    Loondoorbetaling bij ziekte wordt bevroren op 70 procent van het loon. Het komt er op neer dat we straks samen meer gaan betalen, maar daar minder zorg voor terugkrijgen. Naast de gezondheidsrisico's zijn de financiƫle gevolgen van deze maatregelen niet gering. Naar verwachting zal een verzekerde straks 115 euro meer kwijt zijn aan premie, een echtpaar 230 euro en een gezin met kinderen zal al gauw 300 euro meer moeten gaan betalen. Mensen met de minste draagkracht zijn vooral de dupe.
  7. Werkloosheids Wet (WW)
    Er wordt zwaar bezuinigd op hoogte en duur van de WW-uitkering. Zoals bekend is inmiddels het afschaffen van de vervolguitkering versneld in gang gezet voor iedereen die op of na 11 augustus 2003 werkloos is geworden. Een andere maatregel die is aangekondigd is een korting op de WW-rechten als de voormalige werkgever een ontslagvergoeding biedt (kantonrechter of via sociale plannen). Ook het herinvoeren van de sollicitatieplicht voor werklozen van 57,5 jaar en ouder is al aangekondigd, met ingang van 1 januari 2004.
  8. Uitkeringen
    Omdat de ambtenarensalarissen op de nullijn uitkomen, betekent dit in feite dat de bestaande koppeling tussen uitkeringen en de salarissen in het bedrijfsleven wordt losgelaten en mensen met een uitkering er sterk in koopkracht op achteruitgaan. Het is een schande dat het kabinet het geld alleen durft weg te halen bij de zwakkeren in onze samenleving.
  9. Topinkomens
    In tegenstelling tot de harde bezuinigingen op de zwakkeren in de samenleving staat een beleid van zijden handschoenen ten aanzien van de topinkomens. Juist daar waar men zich de afgelopen jaren zeer verrijkt heeft durft het kabinet geen actie te ondernemen. Dit is laf en tekenend voor de sociale politiek van dit kabinet.

Om al deze redenen riep de ABVAKABO FNV al zijn leden op om op 17 september, in verschillende steden, te demonstreren. Bovendien roepen de bonden op om juist nu (weer) lid te worden. Ondanks terechte kritiek op de besluiteloosheid aan de top van de vakbeweging, is dit het juiste antwoord. De aanvallen van rechts op de belangrijkste massa-organisatie van werkenden en uitkeringsgerechtigden kan alleen worden gestopt door een sterke aanwas van nieuwe leden. Die nieuwe leden kunnen gezamenlijk een strijdvaardiger beleid afdwingen. De NCPN roept daarom op: wordt actief lid van de vakbeweging. Stop de rechtse aanvallen, voor een strijdbare en brede vakbeweging.