Onrust op de Filippijnen

Bush tot Jan Peter: Kijk en daar op de Filippijnen willen we onze militaire basis terug... en jij zorgt ervoor dat die professor Sison nog harder wordt aangepakt, heb je dat begrepen?

Van redactie buitenland

Na het incident van 27 juli waarbij 300 muitende soldaten het zakenhart van Manilla voor een dag lamlegden, blijft de schrik er goed inzitten bij president Macapagal-Arroyo en haar regering.

In de senaat nam senator Panfilo Lacson de echtgenoot van de president onder vuur met de beschuldiging dat hij meer dan 200 miljoen peso had verduisterd onder de naam Jose Pidal. Een andere senator, ex-couppleger Gringo Honasan, werd door het paleis genoemd als medeplichtige in de opstand. Hij dook onder en kwam pas eind augustus weer boven water om meteen samen met enkele andere senatoren het aftreden van Gloria te eisen.

Gloria's troon wankelt

Minister van Defensie, Angelo Reyes, wiens aftreden vorige maand geëist werd door de soldaten die in opstand kwamen, nam met enige vertraging toch zijn ontslag. Hij beweerde dat rijke en goed georganiseerde groepen er op uit zijn om de regering omver te werpen en dat hij met zijn ontslag dergelijke aanvallen wou voorkomen. Zijn plotselinge ontslag duidt op de ernst van de problemen die de regering van president Arroyo teisteren.

Muiters winnen sympathie van het brede publiek

De jonge officieren die de muiterij van 27 juli leidden werden voor een onderzoekscommissie gebracht die hen voor het oog van de televisiecamera's ondervroeg. Hun getuigenissen over corruptie en medeplichtigheid van hoge officieren aan terreuraanslagen konden rekenen op brede sympathie. Vooral het relaas van woordvoerder Trillanes over de arrogantie van de president, werd op instemmend gegniffel onthaald. De muiters moeten nu echter ook voor de krijgsraad verschijnen waar een veroordeling onvermijdelijk lijkt.

Gloria moet de loyaliteit van het leger duur betalen

In het begrotingsvoorstel van de regering voor 2004 neemt het leger een prominente plaats in. Daarmee hoopt de president de loyaliteit van de soldaten af te kopen. Het leger blijft immers onrustig en heeft nu ook met deserteurs af te rekenen. Het ministerie van Defensie krijgt 45,2 miljard peso toegewezen van de totale 865 miljard die de regering verwacht te moeten uitgeven. Daarmee komt Defensie op de derde plaats onder de ministeries. Het ministerie van Gezondheid, bijvoorbeeld, krijgt slechts 9,75 miljard peso toegewezen, meer dan 150 miljoen minder dan in 2003.

Journaliste afgesnauwd voor interview met oppositie

Tijdens een van haar bezoeken aan het platteland benaderde president Arroyo Tina Panganiban-Perez, een journaliste van het televisiestation GMA-7. Gloria gaf haar publiekelijk een uitbrander omdat ze senator Honasan had geïnterviewd terwijl hij ondergedoken was. Volgens de president was de journaliste daardoor medeplichtig aan rebellie. Het incident wekte grote verontwaardiging op. Volksvertegenwoordiger van Bayan Muna, Satur Ocampo, zelf ex-journalist, noemde deze intimidatie een openlijke poging tot onderdrukking van de persvrijheid.

Intussen zakte de peso naar ongekende diepten

Terwijl de verschillende fracties van de Filippijnse elite en het leger elkaar bestoken, zakt de Filippijnse economie verder weg in een uitzichtloze crisis. De Filippijnse munt evenaarde net niet haar historisch dieptepunt van 55,75 peso voor een dollar. Alleen op het hoogtepunt van de massaprotesten tegen de vorige president Estrada in januari 2001 ging het nog slechter met de peso.

Filippijnse boeren en arbeiders verwerpen WHO

Terwijl de vertegenwoordigers van meer dan 140 landen zich opmaken voor de top van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in Cancun, Mexico, hebben de Filippijnse boeren en arbeiders al laten weten dat ze beter af zouden zijn zonder de WHO. Vooral de boeren weten waarover ze praten aangezien de Filippijnse landbouw in elkaar gestort is sinds de WHO-akkoorden van start gingen in 1995. Filippijnse boeren werden uit de markt geprijsd door goedkope import, terwijl de export van landbouwproducten geen kans maakte t.o.v. de zwaar gesubsidieerde landbouwproducten van de rijke landen. De Filippijnse boeren hebben al acties aangekondigd tijdens de top van Cancun op 10-13 september.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 01/09/03.