Gemeente Groningen laat zich duur adviseren

Van een correspondent

De Gemeente Groningen heeft in 2001 en 2002 voor bijna anderhalf miljoen euro adviezen aan management adviesbureaus en technische adviesbureaus gevraagd zonder te verantwoorden waar dit geld aan is besteed. Op een post na werden alle uitgaven gedaan door de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening/Economische Zaken.

De gemeenteraad en het College van B en W hebben met elkaar afgesproken dat externe adviezen door het college moeten worden verantwoord als deze een bedrag van 50.000 euro te boven gaan. In veertien gevallen is dit de afgelopen twee jaar niet gebeurd.

Commentaar NCPN

Deze bedragen die de gemeente jaarlijks besteedt aan externe adviseurs, dienen afgezet te worden tegen de forse bezuinigingen die de gemeente Groningen in de komende tijd wil doorvoeren op allerlei welzijnsvoorzieningen, waarvan o.a. het jongerencentrum Simplon, het Vrouwencentrum en het activiteiten- en cursuscentrum voor werklozen (Stiel) en diverse andere welzijnsvoorzieningen het slachtoffer zijn (zie artikel in Manifest 15 over de bezuinigingen op gemeentelijk welzijn).

Bovendien blijkt de uitvoering van veel van deze dure adviezen de gemeente nog eens het nodige geld te kosten. Zo was het advies aan de gemeente om haar energie bij EnergyXS te gaan inkopen (zie artikel in Manifest 15 Marktleed) ook al niet zo succesvol.

Het - gratis - advies van de NCPN, dat zij al jaren aanbiedt, is om de privatiseringen van nutsvoorzieningen en andere collectieve voorzieningen tegen te gaan, en bestaande collectieve voorzieningen en welzijnsvoorziening in stand te houden om sociale problemen te voorkomen. Een bijzonder nuttig advies, waarmee veel marktleed voorkomen had kunnen worden. Maar dit advies wordt door de gemeente nog steeds in de wind geslagen.

De NCPN overweegt de gemeente een rekening aan te bieden voor de verstrekte adviezen. Dat geld kan goed gebruikt worden om de afgebroken welzijnsvoorzieningen in stand te houden!

Bron: Groninger Gezinsbode 10 september 2003

Zijn er in Nederland teveel mensen, of te weinig voorzieningen?

Door Rob Heusdens

Als we de rechtse politici mogen geloven, is een belangrijk deel van de problemen in Nederland terug te voeren op het feit dat er in Nederland 'teveel' mensen zouden zijn. En dat 'teveel' gaat dan met name om bepaalde groepen in de samenleving, namelijk mensen van buitenlandse afkomst.

Het huidige rechtse regeringsbeleid legt de schuld voor de sociaal-economische ellende voor een groot deel bij deze groep, en heeft daarmee een zondebok voor de falende economische politiek aangewezen. Dat de kapitalistische crisis, de crisis van overproductie, de eigenlijke oorzaak is van de huidige economische recessie, wordt met deze zondebokpolitiek buiten het gezichtsveld gehouden. Maar het afwijzen van asielverzoeken en het spreiden van allochtonen, zal deze economische crisis die steeds dieper toeslaat,echt niet verhelpen, maar leidt slechts de aandacht af van de echte oorzaken: de gevoerde kapitalistische politiek, de privatisering van overheidsvoorzieningen, en de afbraak van de collectieve voorzieningen. Alleen strijd tegen deze afbraakpolitiek, en voor een sociale wederopbouw van een goed stelsel van collectieve voorzieningen biedt daarvoor een uitkomst!