Sharon heeft het voor elkaar

 

Door Hans Lebrecht

Minister-president Abbas (Aboe-Masen) is afgetreden en het vredesproces volgens de Routekaart naar Vrede is praktisch ter ziele. De regering Sharon heeft de staat van alarm uitgeroepen voor de Israëlische veiligheidstroepen. De bezette Palestijnse gebieden worden opnieuw afgegrendeld, de controle op straat is verscherpt. Men verwacht direct vergeldingsacties (die inmiddels al hebben plaatsgevonden, nvdr) van de islamitische Hamas-beweging en zijn gewapende Izza-Din-Kassamtroepen voor de op de avond van 6 september uitgevoerde liquidatie-luchtaanval op het huis van de stichter en geestelijke leider van Hamas, Sjeik Achmed Jassin, in Gaza.

Jassin zelf en enige van zijn naasten werden bij deze, door Israëlische F-16 jachtvliegtuigen uitgevoerde raketaanval, gewond.

Terwijl de massamedia zich nog met de meningsverschillen tussen Abbas en President Yasser Arafat bezighielden, verzwegen ze opzettelijk dat de twee het op één punt eens zijn, namelijk: dat Israël door zijn escalerende bezettings- en nederzettingspolitiek bewust schuldig is aan het opblazen van de, door het kwartet bestaande uit EU, VN, Rusland en de VS voorgestelde, Routekaart naar Vrede.

Op de eerste plaats voeren Arafat, Abbas en de woordvoerder van de Palestijnse regering, Nabil Schaat, de voortdurende moordaanslagen tegen de leiders van Hamas en de Jihad militairen, evenals de onlangs opnieuw opgevoerde vestiging van nederzettingen aan voor het mislukken van het overleg.
Vertaling Cas Hilvers.