Ambtenaren bijten spits af bij acties FNV-bonden

De FNV-bonden voeren hun acties tegen het kabinetsbeleid op. De ABVAKABO beet woensdag de spits af. De grootste bond in de publieke sector bezette met ongeveer duizend Melkertiers, gemeente- en rijksambtenaren het Atrium van het stadhuis in Den Haag. De acties verplaatsten zich vervolgens naar Rotterdam. Halverwege de middag verzamelden zich 7000 actievoerders op de Coolsingel. Daar kondigden voorzitter De Waal van de vakcentrale FNV en ABVAKABO-voorman Van Huygenvoort verdere acties aan. De FNV-bonden willen de acties in de aanloop naar het najaarsoverleg tussen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties op 14 oktober, steeds meer opvoeren.

"Het zijn voorlopig korte en publieksvriendelijke acties. We willen werkgevers duidelijk maken dat acties hun deur niet voorbijgaan, als zij zich voor de gevolgen van de bezuinigingen ongevoelig tonen", zegt een FNV-woordvoerder. De vakcentrale heeft deze week ongeveer duizend werkgevers- en branche-organisaties een brief gestuurd met een waarschuwing voor korte werkonderbrekingen in hun bedrijven de komende weken. Volgens de FNV moeten werkgevers beter beseffen dat zij de rekening gepresenteerd krijgen voor de kabinetsbezuinigingen. Vooral de ingrepen in het vroegpensioen, de WW en de WAO zullen het overleg over CAO's en reorganisaties op scherp kunnen zetten, met onrust onder het personeel. (FD, 18-9-2003)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019