Rijke Noorden wil arme Zuiden niet horen

Wereldhandelsoverleg mislukt

Er bestaat geen korte weg naar het socialisme. Het huidige verzet kent veel vormen, de richting is nog niet duidelijk. Bundeling en eenheid zijn nodig, dat bewijst ook het echte succes in Cancún: 21 landen weerstonden gezamenlijk de neoliberale dictaten.

 

Van redactie buitenland

Het wereldhandelsoverleg eindigde zondagavond laat op een dramatische wijze nadat het rijke Noorden zich doof hield voor het arme Zuiden. Negentig van 's werelds armste landen stormden uit de vergaderingen in het Mexicaanse Cancun uit protest tegen eisen van de Verenigde Staten en Europa voor een aanzienlijke handelsliberalisatie, terwijl ze weigeren om de landbouwsubsidies wezenlijk in te perken.

Het is de tweede keer binnen vier jaar dat een kostbare bijeenkomst van alle 146 leden van de Wereldhandelsorganisatie zonder succes ontbonden wordt. In 1999 eindigde de vergadering in Seattle met bloedige straatrellen en ook binnen in de vergaderkamers vloeide er, metaforisch gezien, bloed.

Het mislukken van de besprekingen wordt als een groot probleen beschouwd voor de rijke geïndustrialiseerde landen, die gehoopt hadden dat een multilaterale handelsovereenkomst hun ruzies met de ontwikkelingslanden zou bijleggen. Afrikaanse landen waren woedend over het feit dat de belangrijkste economische machten, de Europese Unie, de VS en Japan, er niet in geslaagd waren een voorstel aan te bieden dat kan voorkomen dat ontwikkelingslanden overspoeld worden met goedkoop geïmporteerde landbouwprodukten, goederen en diensten. Het conventiecentrum waar de besprekingen gehouden werden vulde zich snel met juichende demonstranten tegen de globalisering die de afloop als een overwinning voor het zuidelijk deel van de wereld begroetten en Brussel de schuld gaven van de mislukking.

Barry Coates, de directeur van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde "World Development Movement" zei: "Dit was de enige optie voor de ontwikkelingslanden. Ze werden geïntimideerd, genegeerd en gemarginaliseerd." Claire Melamed van "Christian Aid" verklaarde: "De rijke landen wilden iets voor niets, maar de ontwikkelingslanden hebben hun hakken in het zand gezet. Geen overeenkomst is beter dan een slechte overeenkomst."

En Alberto Villareal, van de milieubeweging "Friends of the Earth International" zei: "Dit is een overwinning van het verstand, een overwinning van de arme landen en de beschaafde wereld, omdat we niet konden toestaan dat de rijke landen hun ideeën alweer zouden doordrukken".

De vergadering begon op 10 september al met een duidelijke polarisatie van de rijkste landen ter wereld aan de ene kant en een groeiend blok van ontwikkelingslanden (de zogenaamde Groep van 22), geleid door Brazilië, India en China, aan de andere. Nadat de besprekingen mislukt verklaard waren zeiden de delegaties van verschillende leden van de G-22 tegen verslaggevers dat het blok tijdens toekomstige onderhandelingen verenigd zal blijven, waar ze ook georganiseerd worden.

Bron: RHC, Cancún, Mexico, 15 september, vertaling Frans Willems.