Lula da Silva, president van Brazilië, zal Cuba bezoeken

MERCOSUR, Mercado Comón del Sur, is een in 1991 opgericht samenwerkingsverband tussen Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay, met als doel een gemeenschappelijke handelszone te vormen. Chili en Bolivia sloten zich in resp. 1996 en 1997 aan.  

Van redactie buitenland

Luiz Ignacio Lula da Silva, de Braziliaanse president, zal - volgens het dagblad O Globo - op 26 en 27 september een officieel bezoek van twee dagen aan Cuba brengen. De Braziliaanse krant vermeldde dat president Lula, na zijn aanwezigheid bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week, zowel Mexico als Cuba zal bezoeken.

Brazilië is traditioneel het eerste land dat op de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering spreekt. Van het VN-hoofdkantoor in New York reist de Braziliaanse president op dinsdag 23 september naar Mexico City voor een bespreking met President Vincente Fox, in verband met Mexico's banden met MERCOSUR en over zaken, die verband houden met de Vrijhandelszone van Noord- en Zuid-Amerika.

Het ligt in de bedoeling dat de Braziliaanse president vanuit Mexico City naar Havana zal afreizen op invitatie van de Cubaanse president voor een tegenbezoek aan het eiland. Fidel Castro nodigde Lula da Silva officieel uit, toen hij de presidentiële inhuldigingsceremonie op 1 januari in Brazilië bijwoonde. Volgens het dagblad O Globo zal de Braziliaanse president vergezeld worden door een grote handelsdelegatie en zal hij een aantal samenwerkingsovereenkomsten tekenen tijdens zijn bezoek aan Cuba.

Bron: RHC, Rio de Janeiro, 15 september, vertaling Cas Hilvers.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019