Bush eist steun in Irak

'Ik had niets met 11 september te maken...ik was hier bezig met mijn eigen zaken", met dit soort teksten en plaatjes werd de publieke opinie verkeerd voorgelicht. Een overbekende tactiek: brainwashing from the USA, klakkeloos overgenomen door de Nederlandse media.

Van de redactie buitenland

Kortgeleden sprak de president van de VS de wereld weer eens toe op de televisie. De eerste keer sinds hij in mei de militaire overwinning uitriep aan boord van een vliegdekschip voor de Californische kust. Bush erkende nu dat de VS militaire en financiële hulp goed kunnen gebruiken. "Leden van de VN hebben de 'kans en de verantwoordelijkheid' om een bredere rol te spelen. Ze mogen zich niet door 'oude vetes' van die 'plicht' laten weerhouden".

Volgens Bush is Irak nu het centrale front in de oorlog tegen terreur. En wie terreur zegt, weet het: je bent voor of tegen de VS. Bevriende landen hebben daarom de 'plicht' om de VS bij te staan met soldaten en geld. In feite maken we het bankroet van de 'American way', een snelle bezetting met steun van de Iraakse bevolking, mee. De bezetting kost bijna 1 miljard (1.000.000.000) dollar per week. Door sabotage levert de olie-export nauwelijks een bijdrage aan het terugdringen van de kosten. De Amerikaanse bevolking moet volgend jaar weer diep in de buidel tasten en bijna 90 miljard extra voor Irak en Afghanistan ophoesten. De hoogte van dit aanvullende begrotingsverzoek verraste iedereen en brengt het tekort op de begroting volgend jaar in de buurt van de 600 miljard dollar. Hogere uitgaven en lagere inkomsten: twee fundamentele misrekeningen van de arrogante leiding in de VS.

De voortdurende tegenslagen in Irak dwingen Witte Huis en Pentagon een andere koers te gaan varen. Bush vertelde zijn landgenoten voor het eerst dat de oorlog echte offers zal vergen. Die wisten dat allang en komen steeds meer in verzet. Sinds de val van Saddam zijn er 149 Amerikaanse soldaten omgekomen bij gevechtshandelingen. Het aantal gewonden wordt geheimgehouden, maar zou in de duizenden lopen. Om Irak definitief onder de knie te krijgen, vergeleek hij de huidige situatie met de wederopbouw in Duitsland en Japan na hun nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Het verschil is echter dat in dit geval de VS de bezetter zijn, net als indertijd Duitsland en Japan.

Rapport over wapens Irak in de ijskast

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben besloten de publicatie van een rapport over de Iraakse massavernietigingswapens voorlopig in de ijskast te zetten. Dit meldde de Britse krant The Sunday Times.

Volgens de krant hebben pogingen van de Iraq Survey Group, een Brits-Amerikaans team van ongeveer 1400 wetenschappers en militaire en inlichtingendeskundigen de afgelopen vier maanden om in Irak bewijzen te vinden voor het bestaan van chemische en biologische wapens, tot dusver niets opgeleverd. Volgens de plannen had de groep maandag 15 september een tussentijds rapport zullen publiceren. Bronnen binnen de Britse inlichtingendiensten hebben The Sunday Times verteld dat de presentatie van het eindverslag van de Iraq Survey Group is uitgesteld en dat het misschien wel nooit het daglicht zal zien.

'Krachtig bewijs'

De leider van de onderzoeksgroep, David Kay, suggereerde in juli op de Amerikaanse televisie nog dat hij genoeg bewijs had gezien om er van overtuigd te zijn dat Saddam Hoessein een programma had voor de productie van massavernietigingswapens. Hij verwachtte toen "krachtig bewijs" te vinden voor het bestaan van een raketprogramma waarmee deze wapens zouden kunnen wordenverspreid. Hij zou verder "waarschijnlijk" bewijs vinden van biologische wapens. De zoektocht naar wapens werd en wordt in Londen en Washington gezien als een belangrijke stap om de steeds sceptischer wordende bevolking te overtuigen van de gerechtvaardigdheid van de invasie in Irak.
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019