Zweden blijven eigen weg volgen

Van redactie buitenland

De Zweden hebben met een grote meerderheid de euro afgewezen. Het wantrouwen tegen het Zweedse establishment en tegen de bureaucraten in Brussel en Frankfurt zit heel diep. Bovendien hebben ze weinig te winnen bij een Europa waar de economie er slechter voorstaat dan in Zweden. Het merendeel van de bevolking is overtuigd van de voordelen van de eigen verzorgingsstaat en wil dat zo houden. De uitslag heeft gevolgen voor de rest van Europa. Dat de Denen op korte termijn een referendum over de euro zullen uitschrijven, lijkt nu zeer onwaarschijnlijk. En de conservatieve Britse oppositie zal met het 'nee' van de Zweden proberen aan te tonen dat de volkeren van West-Europa genoeg hebben van een van bovenaf opgelegd integratieproces.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019