Cheney nog steeds op loonlijst van Halliburton

Vice-president ontvangt geld van oliemaatschappij

In de VS doen veel grappen de ronde over de hebzucht van Cheney.

Van redactie buitenland

Vice-president Dick Cheney, een voormalig directeur van Halliburton en Co., heeft sinds het aanvaarden van zijn ambt nog honderdduizenden dollars van het bedrijf ontvangen, terwijl hij beweerde geen financiƫle belangen in het bedrijf meer te hebben. Zo maakten Democratische senatoren afgelopen dinsdag bekend.

De Democraten drongen er op aan te vernemen waarom Cheney beweerde geen banden meer te hebben met een oliemaatschappij die contracten bemachtigd heeft met betrekking tot de wederopbouw van de olie-industrie in Irak, terwijl hij nog steeds forse bedragen ontvangt.

De leider van de Democraten in de Senaat, Tom Daschle uit South-Dakota, en de Democratische senator Frank Lautenberg (New Jersey), zeiden dat de onthullingen de behoefte aan hoorzittingen over de contracten die Halliburton verkreeg van de regering Bush nog dringender maakt.

"De vice-president moet uitleggen hoe hij zijn bewering dat hij 'geen enkel financieel belang' in Halliburton heeft kan verenigen met de honderdduizenden dollars aan achterstallig salaris die hij van het bedrijf ontvangt", aldus Daschle.

Tijdens het NBC-programma "Meet the Press" verklaarde Cheney, die van 1995 tot 2000 directeur was van Halliburton, dat hij alle banden met het bedrijf uit Houston verbroken had.

Cathie Martin, een woordvoerder van Cheney, bevestigde dat de vice-president de achterstallige betalingen van Halliburton ontvangen had, maar ze betwistte dat zijn verklaringen tijdens "Meet the Press" misleidend zijn geweest.

"Cheney had het salaris dat nu werd uitbetaald al verdiend", aldus Martin, en ze voegde eraantoe dat hij, nadat hij voorgedragen was als vice-president, een verzekeringspolis afsloot om er zeker van te zijn dat zijn achterstallige salaris uitbetaald zou worden, of Halliburton als bedrijf nu zou overleven of niet.

"Zodoende heeft hij geen financiƫle belangen in het bedrijf", merkte ze op.

Lautenberg onthulde echter dat Halliburton volgens de registers van het "Office of Government Ethics" in 2001 205,298 dollar aan achterstallig salaris aan Cheney uitbetaalde, en nog eens 162,393 dollar in 2002. Ook toonden de registers aan dat hij in 2004 en 2005 nog meer betalingen tegemoet kan zien.

"In 2001 en 2002 kreeg vice-president Cheney bijna evenveel salaris van Halliburton als hij verdient als vice-president", zei Lautenberg. Het salaris van de vice-president bedraagt jaarlijks 198.600 dollar.

Bron: Reuters, 17 september 2003, vertaling Frans Willems.