"Free the Five"

Bezoek vrouw van Gerardo Hernández aan Nederland

Solidariteitsbijeenkomst met de 'Vijf' op 13 september jl. met Magalys Llort, moeder van Fernando González Llort, één van de vijf gevangrengenomen Cubanen. (Foto Manifest)

Bijeenkomst over positie 5 gevangen Cubanen in Miami

Kortgeleden vond een bijeenkomst plaats over de positie van vijf Cubanen die door de VS veroordeeld zijn tot zeer zware gevangenisstraffen. Bovendien wordt aan twee van hen elke gelegenheid ontnomen om familie te ontmoeten. Deze onmenselijke behandeling krijgt nauwelijks aandacht in ons land.

Op 11 oktober a.s. doet zich de gelegenheid voor om alsnog uit de eerste hand te horen wat er in Florida gebeurt met de gevangen Cubanen. Weer zal een familielid aanwezig zijn in Nederland, namelijk Adriana Pérez O'Connor, de vrouw van Gerardo Hernández, één van de vijf.

Om mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn en met Adriana willen spreken in de gelegenheid te stellen dat te doen, organiseren

een bijeenkomst op 11 oktober om 20.00 uur

in Café De Molly, Van Ostadestraat 55 in Amsterdam.

Programma:

Voor meer informatie:
020-6761427
020-6796954
070-3603676

Adriana Pérez O'Connor zal getuigen over de inzet van haar man Gerardo Hernández, het onrechtvaardige proces in de VS tegen de vijf Cubaanse strijders tegen het terrorisme en de overtuiging waarmee het Cubaanse volk strijdt voor hun terugkeer: Volverán!

Wat brengt de toekomst?

Adriana Pérez O'Connor:
"Dagelijks leven in angst en onzekerheid over wat de toekomst zal brengen: dat is het vonnis dat ik met Gerardo deel". Adriana is de vrouw van Gerardo Hernández Nordelo, die van de vijf Cubaanse politieke gevangenen in de VS de zwaarste straf opgelegd werd. Gerardo kreeg tweemaal levenslang plus 15 jaar. Hij werd naast de beschuldiging van samenzwering tot spionage en het feit geheim agent te zijn voor een andere staat, zonder de FBI op de hoogte te brengen (!), schuldig bevonden aan samenzwering tot moord. Gerardo wordt verantwoordelijk geacht voor het neerhalen van twee vliegtuigjes van de contra-revolutionaire organisatie 'Brothers to the Rescue' door de Cubaanse luchtmacht in 1994. De actie gebeurde na herhaalde waarschuwingen aan hetadres van de piloten. Dat soort vliegtuigjes had al meerdere malen het Cubaanse luchtruim geschonden, al dan niet met de bedoeling aanslagen te plegen.

Gerardo heeft internationale politieke wetenschappen gestudeerd, maar werkt ook als caricaturist. In 1988 huwde hij met Adriana. Sinds de tweede helft van de negentiger jaren infiltreerde hij in terroristische organisaties in Miami, met de bedoeling aanslagen op Cubaanse doelwitten te voorkomen. Gerardo was vanaf midden negentiger jaren genfiltreerd in terroristische organisaties in Miami. In het hol van de leeuw zocht hij informatie over mogelijke aanslagen tegen Cubaanse doelwitten. Met de door de Vijf doorgespeelde informatie worden méér dan 170 aanslagen voorkomen. Tot op 12 september 1998, met de arrestatie van de Vijf door de FBI, de tragedie begint.

Adriana vernam de arrestatie van Gerardo op 14 september 1998, twee dagen na zijn arrestatie. De Vijf werden onmiddellijk na hun arrestatie en ondervraging in isolatiecellen geplaatst voor 17 maanden. Gedurende die periode was geen enkel contact met de familie mogelijk.

In juli 2002, een vol jaar na afloop van het proces en zes maanden na de uiterst zware straftoekenning, kreeg Adriana voor het eerst een bezoekvisum. Het is dan vijf jaar geleden dat ze haar man zag. Bij aankomst op de luchthaven van Houston wordt ze echter onmiddellijk aangehouden door de FBI en afgezonderd. Gedurende 11 uur ondervroegen ze haar, namen foto's en vingerafdrukken. Uiteindelijk wordt ze het land uitgezet. De hoop op het weerzien, waar beiden zo naar verlangd hadden, was de grond ingeslagen. Sindsdien is elke visumaanvraag afgewezen.

Olga Salanueva, vrouw van René González, wordt ook tot op heden elk visum geweigerd. Daardoor kan ook hun jongste dochtertje Ivette, intussen vijf jaar geworden, haar vader niet bezoeken. De VS overtreden hiermee openlijk de mensenrechten van gevangenen, zoals vastgesteld door de VN. Nadat de Vijf maandenlange isolatie doorstonden en onmenselijke straffen opgelegd kregen in een proces waarin zelfs met de VS-grondwet een loopje genomen werd, proberen ze hun moreel te breken door hen het contact met hun geliefden te ontzeggen.

Momenteel loopt een wereldwijde campagne om het bezoekrecht af te dwingen. De inmiddels ingezette beroepsprocedure van het proces van de Vijf kan nog jaren aanslepen.