Verenigde Staten willen Turkije omkopen

 

Dehap op verkiezingstournee.

Door E.M.

Op 22 september jl. werd er in Dubai een overeenkomst met het IMF voor een totale waarde van 8,5 miljard dollar getekend. Volgens deze overeenkomst zullen de Verenigde Staten ter waarde van dit bedrag een lening aan Turkije verstrekken, die uitbetaald wordt in vier termijnen over een periode van 18 maanden. Turkije moet dit bedrag binnen 10 jaar terugbetalen. Het geld mag door Turkije alleen gebruikt worden om de schuldenlast aan het IMF af te betalen.

Het is officieel openbaar gemaakt dat er twee voorwaarden aan het vrijgeven van het geld door het IMF verbonden zijn. Ten eerste: 'een sterke economie', waarmee gedoeld wordt op privatiseringen en andere structurele aanpassingen. Ten tweede: Turkije moet met de VS in Irak samenwerken. Wederom toont het imperialisme ons duidelijk dat, voor welke hoeveelheid geld dan ook, zowel een hoge politieke prijs als hoge rentebedragen van bevolkingen overal ter wereld gevraagd worden.

Met 'samenwerken met de VS in Irak' wordt bedoeld het inzetten van Turkse troepen in het gebied rond Tikrit, naast andere bijdragen die nog steeds van Turkije verwacht worden zoals: het openen van het Turkse luchtruim, vliegvelden en havens, voor militaire troepen van de VS en ondersteuning vanuit de geheime dienst.

Omdat de tekst van de overeenkomst zeer geheim wordt gehouden en niemand deze volledig mag inzien, met uitzondering van de regering, weten we niet hoeveel van Turkije aan de VS wordt uitverkocht. Het enige dat we weten is dat dit de tweede keer in een jaar is dat de VS de trots en het zelfrespect van de Turkse en Koerdische bevolking probeert af te kopen. Op zichzelf al genoeg reden om je tegen de overeenkomst te verzetten. We weten ook dat noch de AKP noch het leger, waarvan de bevelhebber van de generale staf de 'loterij-doctrine' in het leven riep, bereid zijn zich tegen deze onredelijkheid te verzetten. In oktober komt het nationale parlement weer bijeen. Als resultaat daarvan valt te verwachten dat er voor het inzetten van Turkse troepen in Irak wordt gestemd, terwijl er overal in Turkije grote demonstraties plaatsvinden.

Verkiezingen, daar zit de heersende klasse in Turkije even niet op te wachten op dit moment!

Een andere ontwikkeling die zich momenteel in Turkije voordoet is dat de bourgeoisie probeert alle Koerdische oppositie in Turkije de kop in te drukken. Dit is bijzonder belangrijk geworden sinds Turkije zich realiseert dat de VS het volledige initiatief in handen houden met betrekking tot de eventuele oprichting van een Koerdische staat in Noord-Irak. In antwoord daarop proberen de heersende krachten in Turkije een einde te maken aan de Koerdische politieke vertegenwoordiging. Om dat te bereiken ondernemen ze allerlei onhandige acties, waarvan het twijfelachtig is of ze daarmee iets zullen bereiken.

Om te beginnen arresteerden ze Bakirhan, de voorzitter van de DEHAP, en Ahmet Turan Demir, de voorzitter van de Vrije Partij. En nog opvallender is hoe de heersende krachten met de zeven procent stemmen, die zijn uitgebracht op de DEHAP tijdens de verkiezingen op 3 november 2002, omgaan. Bijna een jaar nadat die verkiezingen hebben plaatsgevonden heeft het Hooggerechtshof uitgesproken dat de DEHAP aan het Centrale Verkiezings Comité valse documenten gegeven zou hebben en daarom nooit toestemming hadmogen krijgen om aan de verkiezingen deel te nemen. De bedoeling hiervan is zonder twijfel de DEHAP-kiezers te laten zien dat vanaf nu hun stemmen genegeerd zullen worden. En wederom worden zij gedwongen in de illegaliteit te werken, waar hun krachten uitgeput zijn.

Het tragische van het geheel is dat, als de heersende krachten ooit besluiten om de stemmen voor de DEHAP ongeldig te verklaren, iedereen van een politieke partij of zelfs een individuele kiezer zich tot het Centrale Verkiezings Comité kan wenden en om nieuwe verkiezingen kan vragen. (Dat is feitelijk al gebeurd, de Arbeiders Partij heeft een verzoek ingediend). Het alternatief is dat de DEHAP-stemmen worden verdeeld over de andere politieke partijen volgens een geheimzinnige rekenkundige operatie. Het gevolg zal zijn dat een derde partij, de conservatieve 'Partij van het Juiste Pad', (DYP), zal toetreden tot het nationale parlement. Daarbij zou de DYP 66 zetels van de regerende en oppositiepartijen afnemen, een gevolg waar ook niemand op zit te wachten.

Het lijkt erop dat de tragiek van de kapitalistische crisis momenteel ruimschoots zichtbaar wordt in Turkije. Elke keer als de heersende krachten iets beetpakken om te herstellen, breken ze iets anders af. En wederom zullen ze de wetten moeten negeren die door henzelf zijn ontworpen. Ze zullen proberen de stemmen op de DEHAP ongeldig te (laten) verklaren en vervolgens proberen nieuwe verkiezingen te omzeilen door te zeggen: "We hoeven niet altijd de wetten te gehoorzamen, toch?" Maar als de heersende krachten dit niet allemaal bereiken? Dan zijn nieuwe verkiezingen wel weer welkom!

Vertaling J.Bernaven.