FNV lunchprotest in Enschede tegen kabinet Balkenende 2

Oude Marktplein barstensvol

Door Corrie Westgeest

Rond het middaguur liepen op donderdag 2 oktober FNV-actievoerders uit de regio Enschede van alle kanten door de stad richting Oude Markt waar de protestlunchbijeenkomst plaatsvond. Vanuit allerlei plaatsen waren de verschillende beroepsgroepen van FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV aanwezig.

Vliegbasispersoneel in militair tenue, bouwvakkers en schilders in overalls, groenverzorgers in tuinbroeken, agenten in uniform, gemeentepersoneel Oldenzaal met eigen petten, werknemers van de DCW (WSW), de bibliotheek, de Universiteit Twente, Polaroid, Vredestein en vele uitkeringsgerechtigden (WAO, WW, bijstand en AOW). Het personeel van de brandweer Enschede spant de kroon met een rode actiefiets met sirene en een bord 'De Toekomst?'. Uitspraken van sprekers worden met hun sirene luidruchtig ondersteund, wat de strijdbaarheid aanzienlijk verhoogt. Heel wat voorbijgangers blijven staan om te horen waarom iedereen te hoop loopt.

Om 12.30 uur is het plein barstensvol en worden de actievoerders toegesproken. Dat deze lunchbijeenkomst toch ook echt een protestactie richting de instellingen en bedrijven is, wordt door de voorzitter van de ondernemingsgsraad van de DCW (WSWbedrijf) en ABVAKABO-kaderlid Louis Rolevink uit de doeken gedaan. Louis heeft de werkgever toch wel wat onder druk moeten zetten om de werknemers de tijd te geven om bij de manifestatie aanwezig te zijn. "En dat doe ik", zegt hij, "door te dreigen met het organiseren van hardere acties". Vervolgens pakt Guus van Huygenvoort, landelijk voorzitter van de ABVAKABO, uit tegen de bezuiniginsplannen van het kabinet Balkenende 2. Hij karakteriseert deze als rechtser en ouderwetser dan ooit en doet een beroep op de solidariteit en de actiebereidheid. De klok vijftig jaar terugzetten en de zwaksten van onze samenleving degraderen tot tweederangswerknemers is ontoelaatbaar. Ontoelaatbaar omdat het kabinet bepaalde groepen ontziet. De kleptocraten, de echte rijken, die durven ze niet aan te pakken. Er moet bezuinigd worden, maar de FNV vindt dat het socialer en eerlijker kan. "De lunchbijeenkomst is", zegt hij, "als het aan de bonden ligt nog maar het begin van een reeks acties, oplopend in omvang en aard." "Zijn stakingen, zoals nu gesuggereerd wordt, achterhaald?", vraagt van Huygenvoort. "Lariekoek", benadrukt hij en roept het publiek op de acties te steunen. Af en toe wordt er instemmend geapplaudiseerd, verder genieten de demonstranten van een lekker herstzonnetje en een broodje. De volgende spreker, Gerrit Stemerdink van de onderwijsbond AOb, sluit de actie af met de voorspelling aan het kabinet dat als de plannen van het kabinet doorgaan het klimaat in Nederland overgaat van een tropische zomer in een helse winter.

Even voor de manifestatie heeft de NCPN-afdeling de zes plakpalen bij de toegangswegen naar de binnenstad beplakt met affiches. Een hele grote met rode tekst: Voel jij je ook verantwoordelijk voor anderen? Voor solidariteit NCPN. En een strook gericht op deze actie met de tekst: Stop Balkenende, Steun de acties van FNV en 'Keer het Tij'.