Vrouwe Justitia is niet altijd blind

Öcalan in Griekenland vóór zijn uitlevering.

 

Door Anna Ioannatou

Op 27 juni jl. besloot de rechtbank te Athene de 13 vrij te spreken, die terechtstonden in het 'proces Öcalan'. In het vijf weken durende proces kwamen die dramatische dagen van februari 1999 weer tot leven, die toen de publieke opinie zo geschokt hadden, dagen van de duistere enscenering van Öcalan's arrestatie en uitlevering aan Turkije. De 13 die berecht werden, hadden de Koerdische leider het land binnengelaten en hem verblijf verleend of daaraan meegewerkt.

In het proces kwamen er schokkende dingen naar voren: alle leugens van de Griekse regering stortten als een kaartenhuis ineen en de waarheid kwam rauw en cynisch aan het licht. De Griekse geheime dienst bleek samengewerkt te hebben met buitenlandse geheime diensten om Öcalan uiteindelijk in Turkse handen te doen belanden. En de regering speelde de rol van Pontius Pilatus. De leider van de Griekse inlichtingendienst had een bevel uitgevaardigd om de Koerdische leider de toegang tot het land te verbieden toen deze zich al in Griekenland bevond, iets waarvan zowel de inlichtingendienst als de regering op de hoogte waren, zo bleek uit de onderzoeken die voor de rechtszaak verricht werden. Plaats van uitlevering zou Nairobi worden (waar het overigens wemelt van de CIA-agenten).

Griekse betrokkenheid

Griekenland wist alles, zo bleek tijdens het proces. Volgens Öcalan's advocaat, Th. Theodoropoulos (aangewezen door de "Democratische Alliantie voor Volksvrijheden en Solidariteit"), was het geen toeval dat meteen na de uitlevering van Öcalan de Griekse regering alle steun verleende aan de bezettingstroepen in Kosovo en zich volledig inpaste in de Amerikaanse plannen. De faciliteiten die Griekenland verleende waren zo belangrijk, dat de Amerikaanse regering Griekenland in het openbaar bedankte voor de geweldige hulp (waarna de regering de VS verzocht dit niet weer te doen in de kwestie Irak, vanwege de toch al anti-Amerikaanse publieke opinie!). In een poging zich uit de nesten te redden en hem voor het Koerdische volk zwart te maken heeft de regering toen nog geprobeerd Öcalan zelf verantwoordelijk te stellen voor zijn uitlevering. Hij zou akkoord gegaan zijn met zijn vervoer van de Griekse ambassade in Kenia naar Nederland, en Griekenland zou ervoor zorgen dat hij ergens asiel kreeg!

In de dagen die aan dit alles voorafgegaan waren, toen de achtervolgde Öcalan noodgedwongen van land naar land reisde op zoek naar asiel, keerde de Europese Unie in samenwerking met de VS de Koerdische tragedie de rug toe. De gemeenschappelijke boodschap was: geen asiel voor de Koerdische leider. "In wezen", aldus Theodoropoulos, "werd gewoon het internationale recht opzijgeschoven door de imperialistische landen en dan vooral de VS."

"Gooi 'm eruit"

Uit gegevens, die naar voren kwamen uit het onderzoek, bleek dus dat de Griekse regering had samengewerkt met geheime diensten van andere landen en de uitspraak in dit proces (te danken aan de integere samenstelling van de rechtbank) wijst erop dat dit haar maar niet zo vergeven werd. De krant

'Avriani' publiceerde op 4-2-1999 (toen Öcalan zich al in de Griekse ambassadeurswoning in Kenia bevond, elf dagen voor zijn uitlevering op 15 februari) een interview ( overgenomen uit de Turkse krant 'Huriyet') met het hoofd van de Turkse geheime dienst, waarin de laatste zei: "Ons doel is, dat Apo zich nergens in Europa vestigt. Hij moet ergens opgesloten worden." Wat ook inderdaad gebeurde.

De eis van de Griekse regering, dat de Koerdische leider de Griekse ambassade moest verlaten, werd herhaaldelijk dwingend gesteld. Op de bandjes was zelfs o.a. de volgende formulering te horen (uitgesproken door het hoofd van de Griekse inlichtingendienst): "Gooi 'm eruit, eventueel met geweld". Aan de Griekse ambassadeur werd zelfs gevraagd een Keniaans knokploegje te zoeken, dat Öcalan gewelddadig zou verwijderen. Toen de ambassadeur dat weigerde, werden er uit Griekenland vier politieagenten die 'verdovende middelen' bij zich hadden gestuurd...

Öcalan's advocaat in het proces verklaarde in een interview in de krant 'Rizospastis' (CP), dat de Griekse regering de bevolking van het land danig om de tuin geleid had, toen de premier op 17-2-1999 voor de krant 'Ta Nea'(regeringsgezind) beweerde: "Ik leg er met nadruk de klemtoon op, dat wij Öcalan's vervoer naar landen waar hij beschermd zou worden en hem asiel verleend zou worden, gegarandeerd hebben... maar hijzelf is unilaterale besprekingen aangegaan met de Keniaanse regering en koos zelf de stappen die hij verder zou zetten... Ik zeg nadrukkelijk, dat Öcalan ons nooit op de hoogte heeft gesteld van zijn ontmoetingen met de Kenianen. Hij is zelf helemaal verantwoordelijk voor zijn verplaatsing."

Pontius Pilatus probeerde nogmaals zijn handen in onschuld te wassen, maar ditmaal kwam alles aan het licht. Helaas niet voor de bredere publieke opinie, want de grote kanalen in medialand hebben maar heel summier melding gemaakt van het proces en de rol van de Griekse regering verzwegen, behalve dan de 'Rizospastis', die er uitgebreide reportages aan heeft gewijd, maar uiteraard niet de meest verbreide krant is. Het is ook allemaal al vierenhalf jaar geleden gebeurd, en wie staat er nog stil bij Öcalan? De waarheid wordt zelden breder bekend. De bekende doofpot daarentegen bewijst nogmaals zijn nut voor diegenen die hun handen hebben vuil gemaakt.