Korea verwerpt IAEA-resolutie

 

Van redactie buitenland

Naar verluidt heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) op de 47e bijeenkomst een 'resolutie' aangenomen met betrekking tot de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK). In de resolutie wordt van de DVKR een "terugkeer naar het non-proliferatieverdrag (NPV)" geëist alsook het controleerbaar afbreken van het nucleaire programma.

De DVRK kan aan deze resolutie, die ze als ongeldig beschouwt, geen gehoor geven, omdat deze aangenomen werd zonder rekening te houden met de aard van de nucleaire kwestie. Dit is het product van Amerika's vijandige politiek ten opzichte van de DVRK en daarom is men niet langer gebonden aan het NPV.

Zoals bekend is het niet voor het eerst dat het IAEA onder druk van de VS een onrechtvaardige resolutie tegen de DVRK uitvaardigt. Op 29 november 2002 en op 6 januari 2003 nam het agentschap al unilaterale resoluties aan waarin van de DVRK geëist werd te stoppen met het nucleaire programma.

De VS gebruikten het IAEA om hun campagne tegen de DVRK te internationaliseren, waarmee ze zelfs de laatste mogelijkheid om de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland vreedzaam op te lossen terzijde schuiven. Onder deze omstandigheden gaf de Koreaanse regering op 10 januari 2003 een verklaring uit waarin stond dat de terugtrekking uit het NPV, die tijdelijk opgeschort was, nu automatisch en onmiddellijk van kracht was.

Zodoende heeft de DVRK zich op 11 januari 2003 geheel teruggetrokken uit het NPV. Hierdoor is de DVRK volgens artikel 3 van het NPV niet langer met handen en voeten gebonden aan het 'Safeguard Agreement' van het IAEA.

Het is volkomen onaanvaardbaar dat de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland tijdens de IAEA-bijeenkomst besproken wordt en dat men een resolutie tegen de DVRK aanneemt, terwijl zij niet langer tot de ondertekenaars van het NPV behoort.

In feite heeft de DVRK helemaal geen boodschap aan het IAEA. Vandaar dat de resolutie door iedereen verworpen en belachelijk gemaakt wordt. De aanname ervan is een actie die net zo zinloos is als het blaffen van een hond tegen de maan.

Wat niet over het hoofd gezien mag worden is het feit dat het IAEA nog steeds optreedt als schoothondje en woordvoerder van de VS en dat het de vijandige politiek dient waarmee de VS de DVRK willen ontwapenen en haar systeem willen vernietigen door het gedwongen schrappen van het nucleaire programma, zonder vorm van dialoog.

Ook dit keer heeft het IAEA niets gezegd over de VS die het NPV en de overeenkomsten met de DVRK ernstig geschonden hebben, maar zet de DVRK, het slachtoffer, onder druk om haar recht op zelfverdediging op te geven, waarmee het agentschap haar ware aard als politieke dienstmeid van de VS blootgeeft.

Dat een afgevaardigde van een lidstaat die de vergadering bijwoonde de resolutie als "onevenwichtig" afdeed was vanzelfsprekend. Deze kritiek was gepast. De delegatieleden van de landen die de resolutie ondersteunden hadden beter een luchtje kunnen gaan scheppen of ergens koffie kunnen gaan drinken, in plaats van zich onledig te houden met deze onproductieve discussie.

De DVRK constateert weer eens hoe juist de stap was om te kiezen voor het recht op haar bestaan en waardigheid toen zij zich terugtrok uit het NPT en de banden met het IAEA, dat zich in de klauwen van de VS bevindt, doorsneed.

In hun eigen belang doen het IAEA en zijn lidstaten er beter aan zich fatsoenlijker te gedragen.

Bron: Koreaans Centraal Persagentschap (KNCA), 23 september 2003, vertaling Frans Willems.