Hier zijn recente artikelen over het schijnproces beschikbaar.

Milosevic: "Tribunaal wenst alleen aanklachten, geen verdediging"

Tijdens de demonstratie op 28 juni in Den Haag voor de vrijlating van Milosevic sprak onder meer Vladimir Krsljanin. De volgende demonstratie zal op 8 november plaatsvinden.

Vladimir Krsljanin

"Er is geen gruwelijker tirannie dan die, welke onder het schild van het Recht en in naam van de Gerechtigheid wordt uitgevoerd."
Montesquieu, 1742.

Door Cas Hilvers

De voorgeschiedenis zal bij iedereen bekend zijn. Een welvarend, politiek en economisch onafhankelijk land werd voor de belangen van het imperialistische machtsstreven van het kapitaal vernietigd. Daarbij werd en wordt geen middel te laag of te immoreel gevonden. Een intensieve leugencampagne bereidde een oorlog tegen een onafhankelijke staat voor, deze campagne ging door tijdens en na de oorlog en gaat nog steeds verder door middel van het voornamelijk door Amerikaanse geldschieters betaalde tribunaal in Den Haag. (1)

Na de vernietiging van Joegoslavië volgden Afghanistan en Irak. Andere landen, zoals Iran en Cuba, Noord-Korea en Venezuela dreigen het lot van deze drie te gaan delen, de een eerder dan de ander, maar de markten moeten open en de olie moet 'vrijelijk', onder controle van het Westen met de VS aan het hoofd, vloeien!

Joegoslavië als voorbeeld voor Irak

In Irak zal een open economie gevormd worden naar westers model, waarbij buitenlandse ondernemingen Iraakse bedrijven volledig kunnen bezitten. De winsten die gemaakt worden mogen uit Irak verdwijnen, zodat Iraakse arbeiders nauwelijks van de vruchten van hun arbeid zullen kunnen profiteren. Voor de oliesector zal daarop een uitzondering gemaakt worden. Een uitzondering die ongetwijfeld is ingegeven door politieke motieven om de aanklacht, dat de oorlog uiteindelijk om de olie ging, af te zwakken. Maar de invloed van de grote Amerikaanse en andere oliemaatschappijen zal ongetwijfeld groot zijn.

Tot deze veranderingen in Irak is besloten door de Amerikaanse bezettingsleider Paul Bremer en de Iraakse regeringsraad, die voornamelijk uit pro-Amerikaanse figuren bestaat.

In die ontwikkeling is Joegoslavië al voorgegaan.

Op 23 september meldde Milos Markovic uit Belgrado in 'Die Junge Welt' het volgende:

" De tabaksindustrie is verkocht aan Amerikanen en Britten, de cementindustrie is volledig in West-Europese handen, de olie-industrie is in het bezit van buitenlandse firma's evenals de opwekking van elektriciteit, waarvan de opwekkingsbedrijven binnenkort verkocht zullen worden. De elektriciteitsprijs is nu hoger dan in de VS, wat een voorwaarde is voor de verkoop aan een Westers concern.

Bijzonder treffend is de verkoop van het staalbedrijf Sartid in Smederevo. De investeringen in dit zeer grote bedrijf bedroegen in 1999 en 2000 meer dan 250 miljoen dollar, voornamelijk gedaan door consortiums uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De waarde van de jaarlijkse export bedroeg zo'n 150 miljoen dollar. De Servische regering verklaarde het bedrijf echter failliet en verkocht het, inclusief de havens van Smederevo aan de Donau, voor 21 miljoen dollar aan de Amerikaanse firma US-Steel.

De brouwerijen worden verkocht, de grootste Servische brouwerij aan een Belgische ondernemer en andere brouwerijen en wijnhuizen zullen volgen. Andere bedrijven, zoals de suiker-, koper-, voedingsmiddelenbedrijven worden voor een appel en een ei, soms voor 3 euro!, verkocht aan familieleden en favorieten van de huidige Servische leiders.

Maar niet alleen de industrieën ook de media vallen in handen van het internationale kapitaal."

Dit, met het gegeven dat er in de toekomst een oliepijplijn bij de Adriatische Zee moet eindigen, werpt een schril licht op de 'humanitaire' leugens, die voortdurend naar voren worden gebracht om de eigen misdaden van de VS en de NAVO te verhullen.

Om het beeld van het democratische Westen dat als een 'ridder op een wit paard' de verdrukte mensheid te hulp komt en de onderdrukkers en misdadigers tegen de menselijkheid zal straffen, te versterken, worden de verdedigers van de nationale onafhankelijkheid en de internationale rechtsorde voor het 'gerecht' gesleept.

Geen adequate verdediging mogelijk

In Den Haag is op 18 augustus het proces tegen de oud-president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, voortgezet.

Nog dit jaar zal de aanklaagster Carla del Ponte haar bewijsvoering afronden, waarna Milosevic aan zijn verdediging kan beginnen. Hij heeft daartoe een reces van twee jaar aangevraagd en invrijheidsstelling gedurende deze periode om zijn verdediging enigszins gelijkwaardig te laten zijn aan de mogelijkheden van de aanklagers.

Voorspelbaar was dat dit door het tribunaal niet zou worden toegestaan. Tenslotte is het niet in het belang van de NAVO en de krachten daarachter dat er een gedegen verdediging kan plaatsvinden. "Barbertje moet hangen", onschuldig of niet, dat doet er niet toe. De oprichting van het tribunaal en het hele proces moet dienst doen in het grote proces van hersenspoeling van de mensen, die nog steeds geloven dat regeringen het beste met ze voor hebben.

"De toegestane periode van drie maanden is al een gunst, want er wordt gewoonlijk maar een maand toegestaan voor de verdediging", volgens de New York Times van 22 september.

Tegelijk voegt het blad eraantoe, dat het vele oponthoud wegens ziekte van Milosevic nu al een beproeving voor het programma van het tribunaal is. Ook na 18 augustus zijn er al weer enkele zittingen niet doorgegaan. Daarbij wordt gesuggereerd dat de gezondheidsproblemen bij Milosevic alleen dan voorkomen als hij zich in het nauw gedreven voelt en daardoor gestresst raakt.

Geoffrey Nice, een van de leidende aanklagers, constateerde een "patroon" in de ziekten van Milosevic, "want zij komen meestal na moeilijke getuigenissen of mondige getuigen".

Het tribunaal overweegt nu het proces gewoon voort te zetten ook als Milosevic ziek en afwezig is. De zorg voor een snelle afwikkeling is groter dan de zorg voor een aangeklaagde, waarvan de schuld nog moet worden bewezen.

Tribunaal in het nauw

Het verloop van het proces toont dat dit 'bewijzen' nog niet zo eenvoudig is. Getuigen van de aanklagers worden door de vragen van Milosevic keer op keer in het nauw gedreven en hun getuigenis heeft vaak een andere inhoud dan die Del Ponte bedoeld heeft. Daarom komt nu ook allerlei dubieus bewijsmateriaal plotseling boven tafel. Nee, met het proces loopt het niet zo goed. De berichtgeving in de media is daarom ook erg karig en gaat zeker niet in op de ondervraging van de getuigen door Milosevic, waarbij de rechters herhaaldelijk ingrijpen om de getuigen te beschermen en uitspraken te laten schrappen uit het protocol. De blinddoek van Vrouwe Justitia is afgezakt en verworden tot een schaamlap voor het partijdige tribunaal.

"We zullen hem niet sparen"

Tegen deze achtergrond is de houding van het tribunaal ten opzichte van de gezondheidstoestand van Milosevic niet zo verwonderlijk. Terwijl de bloeddrukproblemen toenemen, de kransslagaders gevaar lopen, er kans is op eenhart- of herseninfarct (een beroerte), wordt de medische verzorging niet adequaat aangepast aan deze mogelijkheden.

"Wij sparen hem niet", zei Carla del Ponte in de 'Neue Zürcher Zeitung'. De rechters leggen alle berichten en oproepen van artsen naast zich neer en willen zich aan het tijdplan houden.

De maatregelen en uitspraken van het tribunaal kunnen tot een voortijdige dood van Milosevic leiden. Dat zou niet de slechtste afloop van deze 'rechtszitting' zijn.

Milosevic, als aanklager van de NAVO als de organisatie die een onwettige oorlog heeft gevoerd, de internationale rechtsorde heeft verkracht en de Serviërs en de president van Joegoslavië daarvoor verantwoordelijk wil stellen, zou zo de mond gesnoerd worden.

Oproep

Op 22 september deed Vladimir Krsljanin (*), namens SLOBODA, het Joegoslavische Comité voor de Verdediging van Milosevic, een beroep op mensen in verschillende landen, protestbrieven aan hun regeringen en aan het tribunaal te sturen. De tekst van de oproep staat hieronder. Tevens riep hij op om deel te nemen aan de demonstratie in Den Haag, op 8 november.

President Milosevic bevindt zich in levensgevaar

Hij lijdt aan een kwaadaardige hoge bloeddruk en zijn hart is in gevaar. Hij riskeert een hartaanval of een herseninfarct.

Zijn gezondheid en weerstand om de tweede helft van het proces te doorstaan kan niet in gevangenschap worden verbeterd.

Gezondheidszorg wordt hem onthouden evenals de mogelijkheden om zijn zaak voor te bereiden.

Het is een schandalige beslissing van het tribunaal om hem slechts drie maanden toe te staan om in de gevangenis zijn verdediging voor te bereiden en slechts zes weken om de volledige lijst met namen van getuigen en hun samengevatte verklaringen en bewijsmateriaal die hij wil introduceren, voor te bereiden. Dit heeft alleen tot doel om controle uit te oefenen en wellicht goedkeuring van het tribunaal te krijgen. Dit toont opnieuw aan dat men de waarheid het zwijgen wil opleggen door president Milosevic de minimale mogelijkheden om zijn zaak voor te bereiden te onthouden, en het gevaar voor zijn leven te vergroten door een onmogelijke taak.

President Milosevic heeft twee jaar in vrijheid nodig.

Schrijf daarom alstublieft aan uw regeringen (het tribunaal maakt formeel deel uit van het VN-systeem),
  1. Secretaris Generaal van de VN. Het kantoor van de Secretaris Generaal United Nations, S-378 New York, NY 10017 Vragen om inlichtingen richten aan (+1212) 963-4475 or inquiries@un.org (behalve voor gesprekken binnen de VS moet u voor ieder telefoon- en faxnummer +1 toevoegen)
  2. De Veiligheidsraad van de VN. (de adressen van de bureaus van de leden in New York staan hieronder, u kunt ook schrijven aan de regeringen en Ministeries van Buitenlandse Zaken in de diverse hoofdsteden).
    1. Angola
      Permanent Representative of the Republic of Angola to the United Nations
      125 East 73rd Street, New York, NY 10021
      Telephone: (212) 861-5656/5787/5788/5789, Telefax: (212) 861-9295
    2. Bulgarije
      Permanent Representative of the Republic of Bulgaria to the United Nations
      11 East 84th Street, New York, NY 10028
      Telefoon: (212) 737-4790/4791, 327-4180/4181, Telefax: (212) 472-9865
      Correspondentie: Engels/Frans
    3. Kameroen
      Permanent Representative of the Republic of Cameroon to the United Nations
      22 East 73rd Street, New York, NY 10021
      Telephone: (212) 794-2295/2296/2297/2298/2299, Telefax: (212) 249-0533
      Correspondentie: Engels/Frans
    4. China
      Permanent Representative of the People's Republic of China to the United
      Nations
      350 East 35th Street, New York, NY 10016
      Telephone: (212) 655-6100, Telefax: (212) 634-7626
      E-mail: chinamission_un@fmprc.gov.cn
    5. Chile
      Permanent Representative of Chile to the United Nations 3 Dag Hammarskjold Plaza, 305 East 47th Street, 10th/11th Floors, New York,
      NY 10017
      Telephone: (212) 832-3323, Telefax: (212) 832-8714
      Correspondentie: Spaans
    6. France
      Permanent Representative of France to the United Nations
      One Dag Hammarskjold Plaza, 245 East 47th Street, 44th Floor, New York, NY
      10017
      Telephone: (212) 308-5700, Telefax: (212) 421-6889
      Correspondentie: Frans
    7. Germany
      Permanent Representative of Germany to the United Nations
      871 United Nations Plaza, New York, NY 10017
      Telephone: (212) 940-0400, Telefax: (212) 940-0402
    8. Guinea
      Permanent Representative of the Republic of Guinea to the United Nations
      140 East 39th Street, New York, NY 10016
      Telephone: (212) 687-8115/8116/8117, Telefax: (212) 687-8248
      Correspondentie: Frans
    9. Mexico
      Permanent Representative of Mexico to the United Nations
      Two United Nations Plaza, 28th Floor, New York, NY 10017
      Telephone: (212) 752-0220, Telefax: (212) 688-8862
      Correspondentie: Spaans
    10. Pakistan
      Permanent Representative of Pakistan to the United Nations
      Pakistan House, 8 East 65th Street, New York, NY 10021
      Telephone: (212) 879-8600, Telefax: (212) 744-7348
    11. Russische Federatie
      Permanent Representative of the Russian Federation to the United Nations
      136 East 67th Street, New York, NY 10021
      Telephone: (212) 861-4900/4901, Telefax: (212) 628-0252, 517-7427
    12. Spain
      Permanent Representative of Spain to the United Nations
      823 United Nations Plaza, 345 East 46th Street, 9th Floor, New York,
      NY 10017
      Telephone: (212) 661-1050, Telefax: (212) 949-7247
      Correspondentie: Spaans
    13. Syrian Arab Republic
      Permanent Representative of the Syrian Arab Republic to the United Nations
      820 Second Avenue, 15th Floor, New York, NY 10017
      Telephone: (212) 661-1313, Telefax: (212) 983-4439
    14. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
      Permanent Representative of the United Kingdom to the United Nations
      One Dag Hammarskjold Plaza, 885 Second Avenue, New York, NY 10017
      Telephone: (212) 745-9200, Telefax: (212) 745-9316
    15. United States of America
      Permanent Representative of the United States to the United Nations
      799 United Nations Plaza, New York, NY 10017-3505
      Telephone: (212) 415-4000, Telefax: (212) 415-4443
  3. andere leden van de VN.
    Hun adressen en faxnummers zijn te vinden op: http://www.un.org/Overview/missions.htm
  4. De Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de VN.
    Office of the High Commissioner for Human Rights
    United Nations Office at Geneva
    1211 Geneva 10, Switzerland
    Fax: + 41 22 917 9022
    (speciaal voor dringende zaken:)
    E-mail: tb-petitions@ohchr.org
  5. De Wereld Gezondheidsorganisatie.
    WHO
    Avenue Appia 20
    1211 Geneva 27
    Switzerland
    Telefoon: (+ 41 22) 791 21 11
    Facsimile (fax): (+ 41 22) 791 3111
  6. Het Internationale Comité van het Rode Kruis.
    ICRC
    Post adres
    International Committee of the Red Cross
    19 avenue de la Paix
    CH 1202 Geneva
    Fax ICRC general: ++ 41 (22) 733 20 57
    Phone ++ 41 (22) 734 60 01
  7. International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) (het tribunaal)
    Churchillplein 1
    2517JW Den Haag
    Nederland
    Fax: +31 70 512 8637

Protesteer tegen de misdaad en het onrecht. Eis twee jaar vrijheid voor president Milosevic

Het beste kan uw brief per fax of e-mail worden opgestuurd, of persoonlijk worden afgegeven (aan het ministerie van Buitenlandse Zaken van uw land of aan de kantoren van de internationale organisaties). Laat ons en de mensen weten van uw activiteiten.

(*) Vladimir Krsljanin, SLOBODA/ICDSM (International Committee for the Defence of Slobodan Milosevic)

(1) kortgeleden zond het VPRO-programma 'Tegenlicht' een zeer verhelderende documentaire - in twee delen - uit.