Uruguay steunt Argentijns initiatief voor samenwerking Cuba-MERCOSUR

Van redactie buitenland

Het Argentijnse initiatief om een vier-plus-één-landenovereenkomst te stimuleren tussen de gemeenschappelijke zuidelijke markt (MERCOSUR en Cuba) ondervindt veel bijval in officiële Uruguayaanse kringen.

Prensa Latina meldt dat de directeur van de Uruguayaanse Chancellery Integration, Gustavo Vanerio in Montevideo bekendmaakte dat zijn land accoord gaat met het analyseren van het voorstel dat gedaan werd door de Argentijnse kanselier Rafiel Bielsa tijdens zijn bezoek aan Havana.

Valerio zei tegen de pers dat de vier MERCOSUR-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) al gedeeltelijke overeenkomsten hebben met Cuba in het kader van de Latijns-Amerikaanse Integratie Associatie (ALADI).

De socialistische senator Reinaldo Gargano sprak zijn dank uit voor het initiatief van de regering van president Néstor Kirchner en wees erop dat ook de vroegere kanseliers Sergio Abreu en Héctor Gros Spiell hun goedkeuring eraan hechten.

Aan dit voorstel kan uitvoering worden gegeven met een gelijkaardige overeenkomst zoals die al bestaat tussen MERCOSUR en Chili en Bolivia, die een geassocieerd lidmaatschap hebben, voegde Gargano eraantoe.

Het voorstel van een overeenkomst tussen MERCOSUR en Cuba zal op 1 januari 2004 gepresenteerd worden, wanneer Argentinië het voorzitterschap van het economisch blok overneemt van Uruguay.

Bron: AIN, Havana, 16 oktober. Vertaling Frans Willems.