Wat zijn de consequenties als we 'ja' zeggen?

Speech van Jan Moelee tijdens ledenvergadering van ABVAKABO Amsterdam op woensdag 29 oktober

Als we akkoord gaan met twee jaar loonbevriezing, is er dan ook een bevriezing van de prijzen? Worden de huren niet verhoogd? Wordt de aanval op de huursubsidie niet doorgevoerd? Gaat de verhoging van de nominale premie niet door? Ik denk dat het antwoord op die vragen zal zijn: het gaat allemaal gewoon door! Dat betekent koopkrachtverlies, dat het zwaarste zal neerkomen bij die mensen met een minimale uitkering, een laag loon of een laag pensioen. De toekomst van deze mensen zal bestaan uit ouderwetse armoede. Er wordt beweerd dat we met z'n allen een stapje terug moeten zetten, dat íedereen moet inleveren, maar of dat echt voor iedereen geldt, daarover heb ik mijn twijfels. De groep mensen die ik net noemde kan in ieder geval niets inleveren, zelfs als men daartoe bereid zou zijn, maar men wordt er wel toe gedwongen. Als we akkoord gaan zijn we dan op weg naar wat de acties wilden bereiken 'Het kan socialer, beter'?

Voorzitter, terwijl wij actie voerden tegen het asociale beleid van deze rechtse regering, zaten de heren Schraven en De Waal, de een voorzitter van de werkgevers en de ander voorzitter van de FNV, zich 'in het zweet te werken' om tot een grondslag te komen, tot een akkoord. Nogal wat actievoerders riepen op om de rijken de crises te laten betalen. Is dat nu in die grondslag geregeld, of mogen de werknemers en uitkeringsgerechtigden weer voor de crisis opdraaien? Net als zo'n 20 jaar geleden, toen er van ons inkomen 3 procent werd afgepakt om de economie weer uit het slop te halen.

Hoe stelt de bond zich op als straks de grootgraaiers weer beginnen met hun noeste arbeid: het zakken vullen? Stelen mag niet, maar graaien is niet verboden.

Tot slot, voorzitter, als we akkoord gaan, geven we dan niet deze rechtse bende, want meer is het niet, vier jaar de tijd om ons sociale stelsel - onder het uitroepen van allerlei smoezen en 'ach en jeetjes' - verder af te breken? De enige die daar iets tegen kan doen, als ze dat wil, is de vakbeweging met de FNV voorop. Maar ik vrees dat we nu op een drempel van verdeeldheid staan die een verlammende werking in de rijen van de vakbeweging zal veroorzaken en dit moet zonder meer voorkomen worden. Daarom zeg ik NEE tegen het onderhandelingsresultaat dat al een 'akkoord' wordt genoemd, de prijs die ik ervoor moet betalen is me te hoog. Ik laat niet toe dat deze rechtse bende onze sociale voorzieningen ten gronde richt en ik reken daarbij op jullie. En hoewel het moeilijk is, roep ik jullie op de solidariteit hoog te houden en door te vechten!