Hier zijn recente artikelen over het schijnproces beschikbaar.

Vrijheid voor Slobodan Milosevic!

Costas Allesandrakis spreekt menigte toe op het Plein
Foto: Jan Beentjes
Door Costas Alissandrakis

Ik ben hier gekomen om u de steun en solidariteit over te brengen van de Communistische Partij van Griekenland, van het Griekse Comité voor Internationale Ontspanning en Vrede, van het gehele Griekse volk. Wij zijn hier om deze bespotting van een proces tegen president Milosevic te ontmaskeren. Om de misdaden van het Amerikaanse en Europese imperialisme tegen de volkeren van Joegoslavië en tegen de mensheid te onthullen. Om de niets ontziende agressie op de Balkan en de marionettenregeringen te veroordelen, die door het imperialisme zijn opgezet om het volksverzet te vermorzelen.

Direct na de omverwerping van het socialisme in Europa en de opheffing van de Sovjet-Unie, vielen de vroegere socialistische landen, de een na de ander, in handen van het imperialisme en van de nieuwe bourgeoisie, die plotseling ontstonden uit de plaatselijke maffia. Alle landen, op een na: Joegoslavië. Dat was een doorn in het oog van de nieuwe machtshebbers, een zwart gat in Europa, dat de imperialistische 'nieuwe wereldorde' niet kon toestaan.

De imperialisten wisten heel goed dat zij geen kans maakten als ze een directe confrontatie zouden zijn aangegaan, daarom kozen zij ervoor Joegoslavië in stukken te hakken. Het begon met Slovenië en Kroatië, daarna was de beurt aan Bosnië-Herzegovina en tenslotte Servië, de ruggengraat van het oude Joegoslavië.

Zij verspreidden etnische en religieuze haatgevoelens tussen volkeren die, ondanks verschillende etnische afkomst en geloof, meer dan 50 jaar vreedzaam hadden samengeleefd en zelfs gemengde gezinnen hadden gevormd. Zij die alleen het recht op uitbuiting respecteren, deden het voorkomen alsof zij optraden om de mensenrechten te verdedigen. Wij weten maar al te goed dat als de imperialisten praten over mensenrechten, de mensen zich moeten voorbereiden om zich te verdedigen.

In tegenstelling tot dat wat vaak wordt beweerd, werd de Europese Unie niet meegesleept door de VS in dit conflict. De EU speelde een hoofdrol aan de kant van de VS, alleen beperkt in haar militaire mogelijkheden. Zij vervulde een belangrijke rol in de afscheiding van Slovenië en Kroatië, waarvan de eerste binnenkort deel zal uitmaken van het gebied van de EU. De Europese Unie was zeer actief in de bloedige oorlog in Bosnië en tijdens het laatste bedrijf van het drama: de allesomvattende agressie van 1999.

Dit was een zware toets voor de centrumlinkse regeringen van Duitsland, Frankrijk en Italië en voor de gehele sociaal-democratie, die opnieuw haar verraderlijke rol aantoonde.

De imperialisten bestookten Joegoslavië met al hun middelen, niets ontziend; mensen, de infrastructuur, natuur, alles was een doelwit. Passagierstreinen, vluchtelingen-konvooien, markten, allerlei volksbijeenkomsten, fabrieken, krachtcentrales, tv-stations en ambassades waren legitieme doelen of 'collateral damage' (bijkomende schade).

En nadat alles voorbij was lieten zij duizenden tonnen verarmd uranium achter, om het dodelijke werk voort te zetten.

Het Joegoslavische volk verzette zich met buitengewone moed, zoals hun voorouders hadden gedaan tegen de nazi's. Er was één persoon die het symbool van hun verzet werd: Slobodan Milosevic. Daarom zit hij nu achter tralies duizenden kilometers van zijn vaderland, daarom staat hij nu voor het gerecht, daarom is zijn leven in gevaar.

Ik ben er als Griek zeer trots op dat ons volk, tussen alle volkeren van Europa, het sterkst uiting heeft gegeven aan zijn solidariteit. Ik ben heel trots als communist dat onze partij een van de meest vastberaden ondersteuners van alle andere partijen was van Joegoslavië, zowel voor, tijdens als na de VS-NAVO-EU-agressie. Honderdduizenden Grieken gingen de straat op in honderden enorme demonstraties over het hele land. Zij maakten indruk op de bezettingstroepen als deze door ons land trokken. Sommige van de vredesactivisten worden daarvoor nog steeds gerechtelijk vervolgd.

De bezetting van Kosovo was nog niet genoeg voor de imperialisten: zij wilden volledige en onvoorwaardelijke controle. Hun haat was zo groot dat zij zelfs de naam Joegoslavië van de kaart veegden. Opnieuw werd één man gezien als een obstakel: Slobodan Milosevic.

De imperialisten gaven meer dan honderd miljoen dollar uit om hun vrienden aan de macht te brengen. Zij richtten hun speciale 'tribunaal' op, hier in deze stad, waarmee ze de VN voor schut zetten en het recht bespotten. Zij gaven nog eens honderd miljoen dollar aan hun vrienden, 50 procent vooruit en de andere 50 procent nadat zij president Milosevic hadden gearresteerd en hadden uitgeleverd.

Terwijl hij nu in handen van zijn vijanden is, gedroeg president Milosevic zich precies zo als miljoenen strijdbare mensen verwachtten dat hij zou doen. Hij trotseerde het 'tribunaal', verklaarde het onwettig, weigerde de bijstand van advocaten en voert nu een nieuwe strijd: de strijd voor de verdediging van de waarheid over wat er werkelijk is gebeurd in Joegoslavië, de strijd om de schuldigen aan de kaak te stellen. Terwijl hij moet werken onder extreem moeilijke omstandigheden, heeft hij geen spaan heel gelaten van de 'aanklachten', maar hij betaalt daarvoor een hoge prijs. Zijn gezondheid is er ernstig aan toe, zijn leven loopt zelfs gevaar.

Door president Milosevic gevangen te houden, houden de imperialisten het verzet van het volk tegen de barbarij van de nieuwe wereldorde gevangen. Door het opzetten van de rechtszaak tegen Milosevic willen zij de geschiedenis herschrijven en hun eigen misdaden schoonwassen.

Door Milosevic te verdedigen, verdedigen we het recht om onze eigen toekomst te bepalen, we verdedigen de menselijke waardigheid.

Het volk mag niet worden geterroriseerd!
Laat Slobodan Milosevic nu vrij!

(*) Lid van het Dagelijks Bestuur van de Communistische Partij van Griekenland (KKE), lid van het Europese parlement (GEU/NGL), professor in de astrofysica, Universiteit van Ioannina. Vertaling Cas Hilvers.