Hier zijn recente artikelen over het schijnproces beschikbaar.

Speech Wil van der Klift namens NCPN

Persconferentie van vertegenwoordigers van het ICDSM in Nieuwspoort
Foto: Manifest  

Twee minuten stilte bij de Scheveningse gevangenis voor de gevallen Joegoslavische slachtoffers.
Foto: Jan Beentjes

Vrienden, patriotten,

In naam van het Nederlandse organisatiecomité en van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland heet ik jullie allemaal welkom in Den Haag.

Deze stad wil de stad van 'Recht en Vrede' zijn in een land dat waarden als menselijke waardigheid, tolerantie en menselijkheid respecteert. Maar in werkelijkheid staan de regering van dit land en ook het parlement, voor wiens gebouw we nu staan, de aanwezigheid toe in Den Haag van het zogenaamde Joegoslavië-tribunaal, in feite een misdadig NAVO-instrument. Zij accepteren ook dat de vroegere president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic, nadat hij ontvoert werd, nu al twee jaar in de gevangenis zit, hier in deze stad.

De NCPN eist van de Nederlandse regering, het parlement en de plaatselijke autoriteiten dat ze ophouden samen te werken met dit onrechtvaardige instituut en dat ze Slobodan Milosevic vrijlaten.

In Nederland dringt het tot een groeiend aantal mensen door dat Slobodan Milosevic het eerste slachtoffer was van de Nieuwe Wereldorde en Joegoslavië het eerste door de VS bezette land. Afghanistan en Irak volgden. Ook zijn veel mensen zich bewust van het feit dat het zogenaamde tribunaal geen instituut voor het recht is, maar integendeel dat het een politiek hof is om het volk van Joegoslavië te straffen en alle volkeren, die voor hun onafhankelijkheid vechten. Deze rechtbank vertegenwoordigt de wil en de belangen van de imperialistische landen. Dit hof wil iedereen en iedere regering die strijdt voor onafhankelijkheid, vrees aanjagen.

Wat al langer aan de gang was werd door 11 september versneld. De bombardementen op Joegoslavië waren de eerste ervaringen met het nieuwe agressieve imperialisme, dat nu bestaat. De economische wereldcrisis en de strijd voor hogere winsten, nieuwe markten, goedkope arbeid en ruwe grondstoffen zoals olie, brachten sommige kringen binnen de Amerikaanse multinationals tot het besluit dat zelfs oorlogsmisdadigers als Clinton en Albright niet in staat waren hun belangen op de juiste manier te dienen. Nu staan we tegenover een zelfs nog agressiever, fascistische vorm van het Amerikaanse imperialisme.

De huidige vijandige politiek van de VS tegen socialistische en onafhankelijke staten begon in Joegoslavië.

De patriottische regering, onder de leiding van Slobodan Milosevic, vocht voor een onafhankelijke, soevereine en sociale staat. Dat was de enige reden om Joegoslavië om zeep te helpen en president Milosevic in de gevangenis te zetten. Dat was de reden dat de Amerikaanse imperialisten en de verraders in Belgrado hem voor het onwettige tribunaal sleepten.

Ik ben ervan overtuigd dat deze demonstratie ons zal inspireren om door te gaan met ons werk en zelfs onze inspanningen te verbeteren om president Milosevic te bevrijden uit een onwettige detentie en voor de opheffing van deze onwettige rechtbank.

We zullen niet toestaan dat misdadigers de geschiedenis van de wereld schrijven.