Hamer en sikkel wapperden boven de Doema

 

Van de redactie buitenland

Met de hulp van bouwvakarbeiders lukte het Armen Veniaminov, lid van de Komsomol (de Communistische Jeugd Bond), om op het dak van het gebouw van de Doema (*) te komen. En terwijl duizenden aanhangers van het communisme langs het parlementsgebouw demonstreerden verving hij de Russische driekleur door een vlag met hamer en sikkel.

De gebeurtenis op het dak van de Doema vond plaats op vrijdag 7 november jl. rond 12.00 uur, toen in Rusland de Oktoberrevolutie uit 1917 werd herdacht. Een aantal jonge mannen slaagden erin om op het dak van de Doema te komen waar zij de Russische nationale driekleur vervingen door de rode Sovjetvlag met hamer en sikkel. Daarna verstrooiden de Komsomol-activisten vanaf het dak pamfletten met de tekst: "Lange leve de Grote Socialistische Oktober Revolutie". Ooggetuigen verklaarden dat de rode vlag wel een uur op de Doema heeft gewapperd. Tijdens deze gebeurtenis liep een stoet van oorlogsveteranen en aanhangers van het communisme door de Okhotnyi Ryad, de hoofdstraat van Moskou waaraan het gebouw van de Doema gelegen is.

Ze droegen spandoeken met slogans als "Lang leve de 86e verjaardag van de Grote Oktoberrevolutie!", "Lenin, Partij, Komsomol!" en afbeeldingen van Lenin, Stalin en Che Guevara.

Volgens informatiebronnen van de Gazeta.Ru was de 'aanval' op de Doema een initiatief van één van de voorzitters van de Komsomol-afdeling van de Communistische Partij. De partij heeft geweigerd zijn naam te onthullen.

Maar bronnen in de partij hebben aan Gazeta.Ru gemeld dat de man die de Russische vlag verving door de Sovjetvlag niemand minder was dan Armen Veniaminov, een Komsomol-activist en student aan de Sociale Staats Universiteit van Moskou. Eén van deze bronnen wist ook te melden dat Armen Veniaminov in de race is voor een plek in de Doema namens de Communistische Partij. Op verzoek van zijn kameraden kreeg Veniaminov doorgang naar het gebouw van de Doema. Bouwvakkers die bezig waren met herstelwerkzaamheden op de zolder van het gebouw, hebben hem uiteindelijk geholpen om de rode vlag te hijsen.

Geen ernstige incidenten

"Zij sympathiseren met de Communistische Partij en onze ideeën en daarom hebben ze ons geholpen bij deze symbolische actie", vertelde één van de bronnen van de Gazeta.Ru. Volgens deze bron is Veniaminov dezelfde activist die op 1 mei van dit jaar de rode vlag uithing bij het gebouw van het Detsky Mir-winkelcentrum, recht tegenover het hoofdkwartier van de FSB op het Lubyanka Plein.

Volgens informatie van de Gazeta.Ru is de politie er niet in geslaagd om de jonge communisten op vrijdag 7 november op te pakken. In plaats daarvan rapporteerden de politiechefs dat er geen ernstige incidenten hadden plaatsgevonden tijdens de acties op 7 november.

Als Veniaminov en zijn kameraden wel waren opgepakt dan zouden hen criminele activiteiten ten laste gelegd kunnen worden, namelijk het onteren van de nationale vlag, waarvoor zij een straf opgelegd zouden kunnen krijgen van maximaal een jaar. Daarnaast zou de leiding van de Communistische Partij ook beschouwd kunnen worden als medeplichtig, omdat zij, volgens bronnen van de Gazeta.Ru, vooraf geïnformeerd was over de geplande acties. Deze PR-stunt van de communisten zou kunnen leiden tot juridische vervolging van hun leden, in de aanloop tot de parlementaire verkiezingen. Wat betreft Veniaminov, voorlopig geniet hij immuniteit, omdat hij officieel geregistreerd is als kandidaat voor de Doema.

(*) Doema is het Russische parlement

Bron: Gazeta.Ru, vertaling J. Bernaven (artikel is enigszins ingekort)