Post uit Irak van sergeant Talbott

Brief van een lezer tegen de propagandacampagne van het Pentagon

Tientallen Italiaanse soldaten vonden de dood in Zuid-Irak, vlakbij de Nederlandse bezettingsmacht. Inmiddels kwamen al 400 Amerikanen om. Stop de bezetting van Irak, Nederlandse troepen terug!  

Door Rainer Rupp

"Er is een hele lijst van redenen waarom ik me verneukt voel", schrijft sergeant Garth Talbott vanuit Irak aan zijn thuiskrant 'Chico News & Review', die de brief woensdag 29 oktober publiceerde.

Wat heeft onderofficier Talbott ertoe aangezet de publiciteit te zoeken? Moed, vertwijfeling of allebei? In zijn brief stelt hij niet alleen vragen bij de telkens nieuwe argumenten die voor de oorlog worden aangedragen, maar indirect werpt hij de president als opperbevelhebber van de strijdkrachten ook voor de voeten het leger te hebben misbruikt. "Eerst was het argument voor de oorlog dat Irak terroristen had gefinancierd", schrijft sergeant Talbott en vraagt: "Maar waarom hebben we dan ook niet meteen Saoedi-Arabië en Syrië kapotgemaakt? En waarom werden toen ineens de massavernietigingswapens in het middelpunt van de belangstelling geplaatst? Als de massavernietigingswapens werkelijk de reden waren, waarom hebben we dan allereerst de olievelden veiliggesteld en niet de nucleaire inrichtingen? En waarom wordt nu de bevrijding van de Iraakse bevolking aangevoerd als de reden voor de oorlog? Iedereen zou zich toch verbaasd moeten afvragen waarom er niet een steeds gelijkluidende reden is voor de oorlog," zo schrijft Talbott, die naar eigen zeggen voor zijn informatie geheel is aangewezen op de soldatenkrant "Stars en strips" en enkele erotische magazines.

Dweperige brieven

Talbotts brief steekt door zijn eerlijkheid af bij de honderden andere brieven van lezers die kortgeleden door een geregisseerde actie bij diverse regionale kranten in de VS terechtkwamen. In die brieven dweepten de kennelijke auteurs in uniform "hoe fijn het was om midden tussen de Irakezen te leven, waar de kinderen ons in hun gebroken Engels 'Thank you Mister', toeroepen." De Irakezen zouden er zeer dankbaar voor zijn dat ze nu alles over democratie leren en "zelfs na vijf maanden komen de mensen nog bij vijftig graden hitte uit hun huizen gelopen om onze troepen toe te zwaaien op onze dagelijkse controlerondes", heet het in de brieven die al in tenminste 13 regionale tijdschriften waren gepubliceerd, voordat men er achter kwam dat ze allemaal volkomen identiek waren, alleen telkens van een andere afzender waren voorzien. Korporaal Dominic Caraccillo van het 173ste bataljon van de VS-luchtmacht, verantwoordelijk voor het "goede nieuws van het front", had in totaal 500 van zulke brieven door zijn soldaten "vrijwillig" laten ondertekenen en naar kranten in de eigen regio laten sturen. Dit bedrog valt samen met de actuele campagne vanuit het Witte Huis, waarin wordt beweerd dat de situatie in Irak er veel beter voorstaat dan door de media wordt beweerd.

Beknibbelen op rechten soldaten

Sergeant Talbott echter schrijft: "Wat mij echt werkelijk giftig maakt, is dat onze opperbevelhebber de heer Bush beloofde, dat de strijdkrachten niet langer dan zes maanden in Irak zouden zijn. Hij schijnt er ook bijzonder kwaad over te zijn, dat de regering Bush gekort heeft op de medische zorg en nazorg voor oorlogsveteranen en -gewonden. "In mijn compagnie is een jongen, die voor de 'Hoge Doelen' van onze opperbevelhebber zijn been tot aan zijn knie verloor, alsmede zijn gezichtsvermogen en een deel van zijn gelaat. En nu gaat deze man (President Bush), die voor de verminking en de handicap van deze jongen verantwoordelijk is - een jongen, die volgens de wet nog niet eens oud genoeg is om alcohol te kopen - terugkrabbelen enbeknibbelt op het recht op ondersteuning en vergoeding."

Ook toont de sergeant zich kwaad over het feit, dat hij onder gevaarlijke omstandigheden het Iraakse leger zijn wapens en munitie moest afnemen, die ondubbelzinnig van VS-makelij waren.

Gedesillusioneerd en cynisch

Aan het eind van zijn brief schrijft hij gedesillusioneerd en cynisch, dat hij in de soldatenkrant "Stars en Strips" een foto zag van een tankstation in de VS, waaruit blijkt dat een blik benzine nu verkocht wordt voor 2,07 dollar, een naar VS-begrippen hoge prijs. "Hebben wij de olievelden soms niet veiliggesteld?" vraagt hij. "Kunnen wij nu niet los van de OPEC campagne voeren? Kan er temidden van alle bedrog, halve waarheden en dikke leugens niet eens een kleine pauze van eerlijkheid zijn? Als wij dan al vechten voor een onbekende reden en daarbij beschoten worden met wapens die wij geleverd hebben, en daarbij dan ook nog belazerd worden inzake onze vergoeding, geef ons dan toch in godsnaam nog iets concreets, zodat we kunnen zeggen 'daar hebben we voor gevochten', al is het maar iets zo triviaals als een blik benzine voor 98 cent." Als P.S. schreef sergeant Talbott: "Mocht het nog niet duidelijk zijn, een boel mensen hier aan deze zijde zijn verdomd verbitterd, en daar hebben ze goede redenen voor."

(ND 31-10-03) Vertaling Yosé Höhne-Sparborth.