Raul Castro: Cuba klaar voor Amerikaanse aanval

Cubaanse kinderen, november 2003. (Foto Solidair)

Door Marc Frank

De Cubaanse minister van Defensie, Raul Castro, zei zondag dat in het geval van een invasie door de aartsvijand de VS, het Amerikaanse leger een hogere prijs zal betalen dan de VS-troepen die Irak bezetten.

"Ons volk zal een torenhoge prijs betalen, maar het zal ook de agressors duur komen te staan, of het nu alleen de Yankees betreft of ook hun vriendjes, de Britten en de Spanjaarden", zo verklaarde Castro tegenover reporters na afloop van een ceremonie ter gelegenheid van Veteranendag.

De regering Bush ontkent dat er plannen bestaan om Cuba aan te vallen, maar na de invasie van Irak in maart, die geleid werd door de VS, hebben functionarissen hun bezorgdheid uitgesproken dat ook Cuba het doelwit zou kunnen zijn. Volgens westerse diplomaten gebruikt de Cubaanse regering de mogelijke invasie om de steun van de bevolking te krijgen.

Raul Castro, de jongere broer van president Fidel Castro en zijn beoogde opvolger, zei dat de Bush' doctrine van de preventieve aanval en de beschuldiging dat Cuba in het bezit zou kunnen zijn van massavernietigingswapens bijdragen aan de directe militaire bedreigingen.

"De prijs die ze zullen betalen is veel hoger (dan die voor Irak) en ze zullen dit land niet overheersen", zo zei Castro. Sinds de invasie op 20 maart zijn er in Irak al bijna 450 Amerikanen omgekomen tijdens gevechten en andere incidenten.

"Elke indringer die hier voet aan wal zet zal hier minstens zijn laars met zijn voet erin achterlaten", aldus Castro, waaraan hij toevoegde dat er op elke vierkante meter van het land een mijn en een hinderlaag de komst van de buitenlandse soldaten zal verwelkomen.

Cuba is het doelwit van Amerika's langstdurende en meest omvattende economische sancties ooit en het land staat op Washington's lijst van landen die het internationale terrorisme ondersteunen.

Cuba's minister van Defensie die er gezond en goedgeluimd uitzag had zich de afgelopen weken niet in het openbaar vertoond, hetgeen leidde tot aanhoudende geruchten dat hij aan kanker of aan een andere terminale ziekte leed.

"Ik was op sterven na dood, maar dankzij de Cubaanse gezondheidszorg ben ik weer bijna genezen", grapte hij tegen de journalisten. Castro zei dat hij het druk had met de verdediging van het land en met de lopende zaken van de Communistische Partij.

Bron: Reuters, 7 december 2003, Vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019