Rusland ziet Amerikaanse rol in "Fluwelen Revolutie" Georgië

Van redactie buitenland

In een interview dat gepubliceerd werd door de Russische krant Komsomolskaya Pravda beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, de VS en hun ambassadeur in Georgië ervan de Georgische "fluwelen revolutie" die leidde tot het aftreden van Shevernadze geregisseerd te hebben.

"Naar mijn mening zijn er voldoende feiten die aantonen dat de gebeurtenissen in die dagen niet spontaan plaatsvonden, ze deden zich niet plotseling voor", aldus Ivanov. "Natuurlijk vonden er voorbereidingen plaats en de Amerikaanse ambassadeur was daarbij betrokken, zoals ook Shevernadze zelf erkende."

Ivanov riep ook het bezoek van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, James Baker, in herinnering, die in juli door het Witte Huis uitgezonden werd naar Georgië om druk uit te oefenen op de Georgische autoriteiten om vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren. "Ik beschik niet over informatie of documenten over het doel van deze missie", zei Ivanov. "Nu is het echter overduidelijk dat een van de doelstellingen was Shevernadze ervan te overtuigen dat hij het veld moest ruimen."

Ivanov zei verder dat ook een fonds van de miljardair George Soros, om de ontwikkeling van het land te kunnen beïnvloeden, een rol speelde. In verschillende interviews na zijn aftreden beschuldigde ook Shevernadze Soros ervan de oppositie financieel te steunen. En de Amerikaanse ambassadeur in Georgië verweet hij de oppositie aangemoedigd te hebben.

Vertaling Frans Willems.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019